Η εγγυητική των 35.000 ευρώ ανά MW "έδιωξε'' τους αεριτζήδες από την αγορά - Συνωστισμός για την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου

Η εγγυητική των 35.000 ευρώ ανά MW
Η επιβολή εγγυητικής επιστολής λειτούργησε ως «ασπίδα» στο τσουνάμι των νέων αιτήσεων ΑΠΕ

Ρωγμές στο πλήθος των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ έχει επιφέρει η θέσπιση εγγυητικής επιστολής ύψους 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Ο αριθμός των βεβαιώσεων παραγωγού που φτάνουν στους διαχειριστές των δικτύων για όρους σύνδεσης είναι πλέον σαφώς περιορισμένοι. Μάλιστα στον ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρει στέλεχος της εταιρείας, ο αριθμός των βεβαιώσεων επενδυτών που αιτούνται όρους σύνδεσης είναι πλέον μειωμένος και αντιστοιχεί περίπου στο 5% των βεβαιώσεων που αιτούνταν όρους σύνδεσης πριν την επιβολή της εγγυητικής.

Η Εγγυητική Επιστολή των 35.000 ανά MW είχε επιβληθεί με ρύθμιση τον περασμένο Ιούλιο και πλέον είναι απαραίτητη για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού. Μάλιστα, έχει προβλεφθεί να επιστρέφεται στους επενδυτές με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή του αιτήματος για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Από την υποχρέωση έκδοσης εγγυητικής εξαιρούνται οι σταθμοί κάτω από 1 MW αλλά και όσα έργα έχουν υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις πριν την εφαρμογή του νόμου. Επίσης, εξαιρούνται οι σταθμοί των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ιδρυμάτων, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς σκοπού.

Σπεύδουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Για τους επενδυτές που διαθέτουν παλαιές άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού οφείλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να υποβάλλουν στους Διαχειριστές πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης, ώστε να μην οδηγηθούν σε υποβολή εγγυητικής και να διατηρήσουν σε ισχύ τις άδειες ή τις βεβαιώσεις τους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, περίπου το 30% των επενδυτών που διαθέτουν παλαιές άδειες ή βεβαιώσεις θα αιτηθούν όρους σύνδεσης.

Η επιβολή εγγυητικής επιστολής λειτούργησε ως «ασπίδα» στο τσουνάμι των νέων αιτήσεων ΑΠΕ όπως διαφάνηκε στον κύκλο αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού του Οκτωβρίου.
Το οικονομικό βάρος είναι πλέον τεράστιο για όσους δεν πιστεύουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα.
Είναι ενδεικτικό ότι θα ένα έργο 10 MW αντιστοιχεί εγγυητική επιστολή 350.000 ευρώ και για ένα πρότζεκτ 100 MW η εγγυητική φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Γι΄ αυτό στον κύκλο Οκτωβρίου, οπότε έγινε η …πρεμιέρα της εγγυητικής υποβλήθηκαν περί τις 130 αιτήσεις για έργα ΑΠΕ ισχύος 1 GW, τεράστια διαφορά σε σύγκριση με εκείνον του Ιουνίου οπότε είχαν υποβληθεί 743 αιτήσεις για ΑΠΕ ισχύος 17,45 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης