Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι προειδοποιήσεις της BHP: Επιτακτική ανάγκη για νικέλιο και χαλκό - Βασικός μοχλός της απανθρακοποίησης

Οι προειδοποιήσεις της BHP: Επιτακτική ανάγκη για νικέλιο και χαλκό - Βασικός μοχλός της απανθρακοποίησης
Τόσο το νικέλιο όσο και ο χαλκός είναι έτοιμα για ισχυρή κατανάλωση ως αποτέλεσμα της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα
Σχετικά Άρθρα

Οι παγκόσμιες αγορές θα χρειαστούν τετραπλάσιο νικέλιο και διπλάσιο χαλκό τα επόμενα 30 χρόνια για να διευκολυνθεί ένας κόσμος χωρίς άνθρακα, δήλωσε σήμερα (17/11) στέλεχος του Ομίλου BHP, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Reuters.

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Vandita Pant, Chief Commercial Officer της BHP και τα δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής «FT Commodities Asia».  Η αυστραλιανή BHP Group είναι εταιρεία κολοσσός στην εξόρυξη ορυκτών και αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της από σιδηρομεταλλεύματα για την κατασκευή χάλυβα.

Η βασική χρήση χαλκού-νικελίου

Τόσο το νικέλιο όσο και ο χαλκός είναι έτοιμα για ισχυρή κατανάλωση ως αποτέλεσμα της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα. Το νικέλιο χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ενώ ο χαλκός χρειάζεται για την καλωδίωση στα ηλεκτρικά οχήματα, τους σταθμούς φόρτισής τους και άλλες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι χθες (16/11) ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura προειδοποίησε για πιθανά σημαντικά ελλείμματα σε χαλκό, νικέλιο και κοβάλτιο καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται. Η ιχνηλασιμότητα και η βιωσιμότητα θα είναι μερικές από τις κύριες απαιτήσεις των πελατών από εδώ και στο εξής, είπε η Pant της BHP, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει κάνει ένα πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας blockchain με την Tesla για να παρακολουθεί τις εκπομπές άνθρακα του ορυχείου νικελίου της στη Δυτική Αυστραλία.

Επίσης, η BHP μετέφερε το πρώτο της φορτίο χαλκού ουδέτερου άνθρακα, από τη Χιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».

Σημάδια από το μέλλον

Όπως δείχνει η παγκόσμια αγορά, το νικέλιο δείχνει να έχει μεγάλες προοπτικές. Σε δηλώσεις του ο Vivek Dhar, αναλυτής εμπορευμάτων από την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας αναφέρει ότι οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης είναι έτοιμες να αυξήσουν τις δαπάνες που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. «Οι μπαταρίες EV σίγουρα θα είναι κρίσιμες και θα ωθήσουν το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τον χαλκό και το νικέλιο».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης