Ενέργεια

Νέα μελέτη: Τι χρειάζεται για να «σβήσουν» οι εκπομπές CO2 μέχρι το 2025

Νέα μελέτη: Τι χρειάζεται για να «σβήσουν» οι εκπομπές CO2 μέχρι το 2025
Το Συμβούλιο LDES είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την παγκόσμια απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Μεταξύ 85 και 140 TWh αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας άνω των οκτώ ωρών μπορεί να αναπτυχθεί παγκοσμίως για να επιτρέψει στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να καταστούν ανθρακικά ουδέτερα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η έκθεση του Συμβουλίου Long Duration Energy Storage (LDES), που συντάχθηκε σε συνεργασία με την McKinsey & Company, ανέφερε ότι οι όγκοι αποθήκευσης θα εξαλείψουν μεταξύ 1,5 έως 2,3 giga-τόνους CO2 που παράγονται σήμερα κάθε χρόνο, επιτρέποντας την κάλυψη των ανισορροπιών ενέργειας στο δίκτυο από ανανεώσιμες πηγές που αντιτίθενται στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό ισοδυναμεί με το 10-15% των συνολικών εκπομπών από τον σημερινό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα δεδομένα

Αρχικά, το Συμβούλιο LDES είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την παγκόσμια απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Υπάρχει αυξανόμενη δυναμική πίσω από την εξέλιξη των LDES με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν σε εταιρείες που εμπλέκονται στην τεχνολογία τα τελευταία πέντε χρόνια και μια αναμενόμενη χωρητικότητα 25-35 GW/1 TWh που θα αναπτυχθεί παγκοσμίως έως το 2025 με επένδυση περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την εφαρμογή των τεχνολογιών LDES που απαιτούνται στα μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής ανανεώσιμης ενέργειας και την ανάλυση των απαιτούμενων επενδύσεων.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίτευξη μηδενικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040 απαιτεί παγκόσμια ανάπτυξη 1,5-2,5 TW και 85-140 TWh LDES, που θα αντιπροσωπεύουν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως και θα απαιτούν εκτιμώμενη επένδυση 1,5 τρισεκατομμυρίων έως 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιπροσωπεύει μεταξύ τέσσερις και επτά φορές τη συνολική παγκόσμια ανάπτυξη αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου TWh σήμερα και πέντε έως έντεκα φορές τη συνολική επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020, αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, σύμφωνα με τον Claudio Spadacini, «ενώ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται ραγδαία, δεν ταιριάζει με τις διακυμάνσεις της ζήτησης, όπως οι αιχμές το πρωί και το βράδυ κάθε μέρα. Οι τεχνολογίες LDES μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια για ώρες, ημέρες, ακόμη και εβδομάδες για να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας ενέργειας σε κρίσιμες περιόδους για το δίκτυο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης