Ενέργεια

Συνθήκες ασφυξίας με τις ανάγκες να φτάνουν στο 1 δισ το α΄τρίμηνο του 22 - Ο διττός ρόλος των CO2, που προσέγγισαν τα 70 e/τόνο (!)

Συνθήκες ασφυξίας με τις ανάγκες να φτάνουν στο 1 δισ το α΄τρίμηνο του 22 - Ο διττός ρόλος των CO2, που προσέγγισαν τα 70 e/τόνο (!)
Απρόβλεπτες οι ανάγκες της επερχόμενης παρατεταμένης κρίσης

Τον κίνδυνο μεγαλύτερης ανόδου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, σε περίπτωση που αλλάξει ο προσδιορισμός της χονδρικής τιμής που ισχύει σήμερα και βασίζεται στην ακριβότερη μονάδα που εισέρχεται τελευταία στο σύστημα, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του κλιματικού νόμου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να ανακοπεί το τσουνάμι των αυξήσεων που τροφοδοτούν η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε τον προβληματισμό που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γύρω από μια τέτοια επιλογή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν αντί της ακριβότερης μονάδας που εισέρχεται τελευταία, η τιμή προσδιοριζόταν από το μέσο όρο του κόστους κάθε τεχνολογίας, είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές σε επίπεδο έτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει επιλεγεί η πολιτική της επιδότησης των τελικών καταναλωτών με βάση την εκτίμηση, ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό και σύντομα θα επέλθει ισορροπία.
Έτσι η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος δεν θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο και τα 220 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο και θα βγει το έτος με την μηνιαία επιδότηση των 39 ευρώ για τους τελικούς καταναλωτές.

Μόνιμος Μηχανισμός: Θα έχει επαρκή χρηματοδότηση;

Από τον Ιανουάριο του 2022 σχεδιάζει να καθιερώσει έναν Mόνιμο Μηχανισμό, από τον οποίο θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης ο οποίος θα συνεκτιμά, τη χονδρική τιμή του ρεύματος, την τιμή των ρύπων και το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ από τον οποίο επί του παρόντος αντλούνται κονδύλια.
Η σκέψη επιδότησης των καταναλωτών απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων αν και δεν θέλουν να δεσμευθούν ρητά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα δήλωσε: «Δεν μπορεί να δει κάποιος μεμονωμένα την ενέργεια.
‘Εχουμε πει ότι όσο διαρκεί η κρίση, η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το 2022, αλλά με όρους ρεαλισμού. Θα παρακολουθούμε πώς θα εξελιχθούν οι τιμές κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα και αναλόγως θα ενεργήσουμε».

Tα δυσοίωνα δεδομένα ανεβάζουν τον λογαριασμό

Τα δεδομένα εμφανίζονται δυσοίωνα και θα έλεγε κανείς μη βιώσιμα, με τον τρόπο που κινούνται, καθώς οι τιμές των CO2 σημείωσαν νέα άνοδο χθες 18/11 και πλησίασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 70 ευρώ/τόνο, έκλεισαν δε στα 68,64 ευρώ με υψηλό 69,20 ευρώ. Αυτό, που ενθαρρύνεται σαφέστατα από την Κομισιόν, έχει σαν στόχο να ανεβάζει τις αποζημιώσεις των εκάστοτε Λογαριασμών ΑΠΕ στις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως είναι ο ΕΛΑΠΕ στην Ελλάδα για να αντισταθμίσει προφανώς, εμμέσως τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιδοτήσεων. Εκεί άλλωστε καταλήγουν τα κονδύλια αυτά.

Όμως αν κρίνουμε, ότι το σύνολο σχεδόν των εσόδων των ρύπων που υπολογίζονται για το τρέχον έτος  θα είναι στο 1 δισ ευρώ και θα πάει για το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης, ώστε να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις, πλην ενός περιορισμένου τειλκά τμήματος, τότε γίνεται αντιληπτό ότι για το πρωτο τρίμηνο του 2022 θα πρέπει να υποστηριχθεί ο αντίστοιχος μηχανισμός. Πρπει να θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι αν η κατασταση δεν βελτιωθεί ριζικά το κονδύλι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό.

Εκτιμάται ότι με το συνυπολογισμό του πρώτου τριμήνου οι συνολικές ανάγκες από την αρχή της κρίσης θα φτάσουν στο 1 δισ ευρώ. Και αυτό γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να υποχώρησαν χθες οριακά στα 92,7 ευρώ/ Mwh, αλλά τα προθεσμιακά δείχνουν, ότι θα παραμείνουν υψηλά σε όλο το πρώτο τρίμηνο, που σημαίνει ότι θα πρέπει υπάρξει να χρηματοδότηση διαρκείας επιδοτήσεων, που ενδεχομένως να είναι υψηλότερες από τα σημερινά 39 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης