Αρνητικές οι Περιφέρειες για τις Ανεμογεννήτριες - Προτείνουν μεταφορά των έργων στις βραχονησίδες

Αρνητικές οι Περιφέρειες για τις Ανεμογεννήτριες - Προτείνουν μεταφορά των έργων στις βραχονησίδες
Το ζήτημα αφορά και τα Υπεράκτια - Οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγάιου και Στερεάς γνωμοδοτούν αρνητικά
Δύο από τις πιο ελκυστικές Περιφέρειες της χώρας για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας προστέθηκαν στη λίστα των Περιφερειών που γνωμοδοτούν αρνητικά σε έργα πράσινης ενέργειας. Όσο καθυστερεί ο ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ το οποίο θα αποτελέσει τον …μπούσουλα για την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας, τόσο οι ενστάσεις από τους τοπικούς φορείς εντείνονται.

Έτσι, μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού, το οποίο δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2022, με κοινό ψήφισμά τους, το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου ζητούν την αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε άδειες για υπεράκτιες μονάδες καθώς και την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών.

Μάλιστα, το ζήτημα είχε τεθεί προ ημερών σε ειδική, κοινή διαδικτυακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ, κ. Αντώνη Καμπουράκη. Μάλιστα, σε αυτή συμμετείχαν και οι βουλευτές Κυκλάδων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βρούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), Κατερίνα Μονογυιού (ΝΔ), Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ) και Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), με τη στήριξη και των βουλευτών Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνου Κόνσολα και Ιωάννη Παππά. Επίσης, συμμετείχαν 19 δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου αλλά και εκπρόσωποι του παραγωγικού και τεχνικού κόσμου των νησιών (Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων,ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου, Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου).

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της τουριστικής οικονομίας των νησιών, καθώς ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων να προέρχεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των νησιών. Πάντως στην κοινή συνεδρίαση των τοπικών αρχών Νοτίου Αιγαίου κατέστη σαφές, ότι το μέγεθος των πάρκων θα πρέπει να είναι ανάλογο με την έκταση και το ανάγλυφο των νησιών, καθώς και με τη φέρουσα ικανότητά τους. Μάλιστα, αντέτειναν ως λύση την εγκατάσταση πάρκων στις εκατοντάδες νησίδες του Αιγαίου ή υπεράκτιων πάρκων στα νερά του.

Αρνητική και η Στερεά Ελλάδα

Αλλά και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την περασμένη Τρίτη, η γνωμοδότηση ήταν αρνητική στο θέμα της έκφρασης γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο της εγκατάστασης πέντε αιολικών σταθμών στα Στύρα της Εύβοιας. Βεβαίως, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν, γιατί εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή, γεγονός που δεν έχει αποτυπωθεί στη μελέτη, αλλά και διότι δεν έχει ακόμη καταρτιστεί το επικαιροποιημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο θα γίνει το ερχόμενο διάστημα και συζήτηση στη Βουλή καθώς έχει κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στέκεται απέναντι σε μια επένδυση ΑΠΕ. Το είχε κάνει και με το σχεδιαζόμενο μεγάλο έργο των εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP στην Εύβοια.

«Σκληρή» στάση στη μάχη κατά της χωροθέτησης έργων ΑΠΕ διατηρεί εδώ και καιρό και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Κασαπίδη, ενώ και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κρατά αμυντική στάση για μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στην Ελασσόνα, όσο η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη.

Οριστική λύση στις χωροθετήσεις των ΑΠΕ θα δοθούν από το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, με την ειδική επιστημονική ομάδα που το επεξεργάζεται να προετοιμάζει να θέσει όρια στο υψόμετρο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ αναμένεται ότι θα εξαιρέσει τα έργα ΑΠΕ και από τα μικρά νησιά του Αιγαίου, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν περιβαλλοντικά ζητήματα και να κατευναστούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης