Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων θα διογκώσει το πλεόνασμα κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022

ΟΠΕΚ+: Η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων θα διογκώσει το πλεόνασμα κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022
H Επιτροπή ECB, το οικονομικό  think tank του OPEC, εκτίμησε πως η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί με πλεόνασμα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα

Μετά την εντατική προσπάθεια που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συντονισμένη δράση με άλλα μεγάλα κράτη να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση με απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων, προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές παγκοσμίως, όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, δεν δεσμεύτηκε για το αν θα αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της. Την Τετάρτη το Πεκίνο ανέφερε πως θα προχωρήσει σε συντονισμένη αποδέσμευση με βάση τις δικές της ανάγκες, ενώ την Πέμπτη δεν υπήρξε περαιτέρω σχόλιο για το θέμα.
Πηγή από τον ΟΠΕΚ+ δήλωσε στο Reuters πως ο Οργανισμός αναμένει ότι η αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα των μεγάλων καταναλωτικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα διογκώσει το πλεόνασμα στις αγορές κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πόσο θα αυξάνεται το πλεόνασμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής (ECB), το οικονομικό και τεχνικό think tank του OPEC, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα και εκτίμησε πως η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί με πλεόνασμα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, με το πλεόνασμα να διογκώνεται στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο και στα 3,7 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, εάν οι χώρες-καταναλωτές προχωρήσουν στην αποδέσμευση αποθεμάτων.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει τις αυξήσεις της παραγωγής του, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πως η Goldman Sachs εκτίμησε το συνολικό μέγεθος της απελευθέρωσης σε 70 εκατομμύρια-80 εκατομμύρια βαρέλια, λιγότερο από την παγκόσμια κατανάλωση μιας ημέρας, χαρακτηρίζοντάς το ως "σταγόνα στον ωκεανό".
Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της JP Morgan, έχουν προτείνει ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να διακόψει τις αυξήσεις της παραγωγής μετά την απελευθέρωση των αποθεμάτων από τους μεγάλους καταναλωτές.
Σήμερα, το πετρέλαιο Brent υποχωρεί κατά 7 σεντς στα 82,18 δολάρια το βαρέλι μετά τις μικρές απώλειες που κατέγραψε την Τετάρτη.
Το αργό τύπου West Texas Intermediate χάνει 19 σεντς ή 0,2% στα 78,20 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες κατά 11 σεντς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης