Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκληρές αλήθειες για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα από τον CEO της Enel - «Δεν λειτουργεί»

Σκληρές αλήθειες για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα από τον CEO της Enel - «Δεν λειτουργεί»
Σύμφωνα με την Επιτροπή η χρήση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι «σημαντική» όταν πρόκειται να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της πολυεθνικής ιταλικής εταιρείας ενέργειας Enel, Francesco Starace εξέφρασε αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, προτείνοντας ότι η τεχνολογία δεν αποτελεί λύση για το κλίμα.

Μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι «Δοκιμάσαμε και προσπαθήσαμε και όταν λέω «εμείς», εννοώ τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπαθήσαμε σκληρά τα τελευταία 10 χρόνια. Αν λοιπόν βρίσκαμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα οικονομικά λύση, θα κλείναμε όλα τα εργοστάσια άνθρακα για να απανθρακοποιήσουμε όλο το σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ έχει περιγράψει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα ως μια σειρά τεχνολογιών που επικεντρώνονται στη «δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση CO2 που εκπέμπεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με την Επιτροπή η χρήση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι «σημαντική» όταν πρόκειται να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η άποψη βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ένα σημαντικό ποσοστό τόσο της βιομηχανίας όσο και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια.

Η δυσπιστία του Starace

Ωστόσο, ο Starace της Enel δεν ασπάζεται απόλυτα τις δυνατότητες δέσμευσης άνθρακα. «Στην αγορά υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο όταν μια τεχνολογία δεν έχει εξελιχθεί σε μια 5ετία – εμείς μιλάμε για 15 – καλύτερα μα την εγκαταλείψετε».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι: «Δεν λέω ότι δεν αξίζει να προσπαθήσουμε ξανά, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε. Ίσως άλλοι κλάδοι να προσπαθήσουν περισσότερο και να πετύχουν. Για εμάς δεν είναι λύση».

Η επικρατούσα θεωρίας στην αγορά

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα θεωρείται συχνά ως πηγή ελπίδας για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με εξέχουσα θέση στα σχέδια των χωρών για το κλίμα, καθώς και στις μηδενικές στρατηγικές μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι υποστηρικτές αυτών των τεχνολογιών πιστεύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Ωστόσο, οι ερευνητές για το κλίμα, οι ακτιβιστές και οι ομάδες υπεράσπισης του περιβάλλοντος έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα παρατείνουν την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα και αποσπούν την προσοχή από την πολύ αναγκαία στροφή προς τις ανανεώσιμες εναλλακτικές πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης