Ενέργεια

Σε ιστορικό υψηλό η χονδρική τιμή ρεύματος για Ισπανία και Πορτογαλία - Ποιες χώρες ακολουθούν

Σε ιστορικό υψηλό η χονδρική τιμή ρεύματος για Ισπανία και Πορτογαλία - Ποιες χώρες ακολουθούν
Οι τιμές ενέργειας έχουν πάρει την ανιούσα σε όλη την Ευρώπη

Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ / MWh για δεκατρείς συνεχόμενες ημέρες. Ειδικότερα, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά έχει σκαρφαλώσει στα 274,56 ευρώ ανά MWh την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. Αυτό είναι σχεδόν 60 ευρώ περισσότερο από την προηγούμενη μέρα και αντιπροσωπεύει αύξηση 21% την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διαχειριστή της Ιβηρικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΟΜΗΕ), το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε για 13η  συνεχόμενη ημέρα πάνω από το όριο των 200 ευρώ/MWh.

Με αυτούς τους ρυθμούς μάλιστα, Ισπανία και Πορτογαλία «οδηγούν» την κούρσα των υψηλότερων τιμών της Ευρώπης. Η ηλεκτρική ενέργεια σήμερα είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την ίδια μέρα πέρυσι, όταν ήταν μόλις 52,23 ευρώ / MWh. Επίσης, η ώρα αιχμής είναι μεταξύ 18.00-19.00, όπου και κάθε MWh αγγίζει τα 309,31 ευρώ!

Τέλος, σημειώνεται ότι οι τιμές ενέργειας έχουν πάρει την ανιούσα σε όλη την Ευρώπη και πράγματι έχουν εκτοξευτεί. Πέρα από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ακολουθούν Γαλλία (271,99 ευρώ / MWh), Ιταλία (270,64 ευρώ) και Ηνωμένο Βασίλειο με 242 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ για την ελληνική αγορά

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης