Ενέργεια

Στο Μαξίμου με Πρωθυπουργό ο CEO της RWE - Δείπνο με Στάσση και Μαύρο για τις επενδύσεις

Στο Μαξίμου με Πρωθυπουργό ο CEO της RWE - Δείπνο με Στάσση και Μαύρο για τις επενδύσεις
Συνολικότερο το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρίας για την ελληνική αγορά των ανανεωσίμων και για τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης, υπεράκτιων αιολικών και υδρογόνου

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες o διευθύνων σύμβουλος της RWE Μarkus Krebber. To νέο αφεντικό του γερμανικού κολοσσού που διαδέχτηκε τον Μάιο του 2021 τον κ. Rolf Martin Schmitz, επισκέπτεται για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του την Ελλάδα και είχε χθες συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον κ. Kredder συνόδευε στο Μαξίμου ο κ. Κώστας Παπαμαντέλος, επικεφαλής των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της RWE, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της νεοϊδρυθείσας στην Αθήνα, θυγατρικής RWE Renewables Hellas. Τα στελέχη της γερμανικής εταιρίας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία της συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κοινών έργων συνολικής ισχύος 2 GW στην Δυτική Μακεδονία.

Θέματα που συνδέονται με τη σύσταση της κοινής εταιρίας αλλά και την υλοποίηση των έργων αποτέλεσαν εξάλλου αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το βράδυ χθες τα δύο γερμανικά στελέχη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνο Μαύρο.

Τα στελέχη της RWE έχουν επίσης μεταφέρει  και το συνολικότερο ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρίας για την ελληνική αγορά των ανανεωσίμων και για τις νέες τεχνολογίες, αποθήκευσης, υπεράκτιων αιολικών και υδρογόνου.

Ευρύτερο το ενδιαφέρον του γερμανικού ομίλου

Αλλωστε, λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση του κ. Kredder για την Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, η RWE ανακοίνωσε στους επενδυτές την έναρξη του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην 123χρονη ιστορία της, ύψους 50 δις, ευρώ σε πράσινες επενδύσεις έως το 2030, με στόχο την αύξηση της συνολικής δυναμικότητας απε σε περίπου 50 GW. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει υπεράκτια και χερσαία αιολικά, ηλιακά, μπαταρίες, flexible παραγωγή και υδρογόνο στις ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού (APAC).

Η γερμανική εταιρία βλέπει το υδρογόνο ως το "κλειδί" για την απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα. Το υδρογόνο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής της στρατηγικής και κατέχει σε παγκόσμια επίπεδο ηγετική θέση στη δημιουργία μιας οικονομίας γύρω από το υδρογόνο.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να δημιουργήσει 2 GW ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Στον τομέα της αποθήκευσης, η RWE συμμετέχει ήδη σε πάνω από 10 έργα εγκατάστασης μπαταριών με ισχύ 600 MW, την οποία στοχεύει να αυξήσει στα και 3 GW μέχρι το 2030.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλά υποσχόμενων αγορών για την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής εταιρίας στις ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνεργασία της θυγατρικής RWE Renewables με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία. Στις αρχές του επόμενου έτους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables Hellas θα έχουν συστήσει την κοινή εταιρία στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει εννέα ηλιακά έργα συνολικής ισχύος 940 MW και παρόμοιου μεγέθους έργα η RWE τα οποία διασφάλισε μέσω εξαγοράς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης