Διεθνή

Biden - Putin μίλησαν για Ουκρανία: Οι ΗΠΑ "ζυγίζουν" κλείσιμο του Nord Stream 2 αν οι Ρώσοι χτυπήσουν

Biden - Putin μίλησαν για Ουκρανία: Οι ΗΠΑ
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περισσότερο από 2 ώρες

Ξεκάθαρη προειδοποίηση απεύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προς τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν με κυρώσεις, ήτοι  ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ευρώπη για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Επανέλαβε την υποστήριξη του στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.

Η κρίση κλιμακώθηκε στις 23.17 ώρα Ελλάδος, καθώς ο Λευκός Οίκος δια του J.Sullivan, σύμβούλου του προέδρου Biden προειδοποίησε, ότι οι ΗΠΑ "ζυγίζουν" το κλείσιμο του Nord Stream 2 σε περίπτωση που οι Ρώσοι εισβάλλουν στην Ουκρανία.

Ομάδες διαχείρισης κρίσης
Οι δύο πρόεδροι όρισαν τις ομάδες τους σχετικά με την περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θα το κάνει αυτό σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Στρατηγική σταθερότητα - Ψηφιακός εκβιασμός - Ιράν
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη λεγόμενη "στρατηγική σταθερότητα", έναν ξεχωριστό διάλογο για τον ψηφιακό εκβιασμό (ransomware), καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά θέματα όπως το Ιράν.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών - με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον - ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19:10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Το Κρεμλίνο το οποίο δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεν αναμένει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες αυτές, έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η παρουσία των στρατευμάτων του κοντά στα σύνορα με ην Ουκρανία είναι καθαρά αμυντική.

Στο στόχαστρο οι τράπεζες, κλείσιμο του Nord Stream 2
Όπως μεταδίδει το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης είχαν αναφέρει ότι ο Biden θα έλεγε στον Putin ότι η Ρωσία και οι ρωσικές τράπεζες θα πλήττονταν με τις αυστηρότερες κυρώσεις αν προχωρούσε σε μα επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Μια πηγή ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα στόχευαν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες και την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα.
Στην περίπτωση μιας επίθεσης στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο να μπει στο στόχαστρο ο εσωτερικός κύκλος του προέδρου Putin έχει συζητηθεί, χωρίς να υπάρχουν ακόμα αποφάσεις, αναφέρει στο Reuters μια πηγή.

Ρωσικό χρέος
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης εξετάσει την πιθανότητα να περιορίσει την ικανότητα των επενδυτών να αγοράζουν ρωσικό χρέος στη δευτερογενή αγορά, ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο ακόμα και αν υιοθετηθεί μόνο από την Ουάσινκτον.
Το CNN εξάλλου μετέδωσε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT που χρησιμοποιούν οι τράπεζες παγκοσμίως.
Άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν μέλη του Κογκρέσου ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία για το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Εγγυήσεις ζητά ο Putin

Η Ρωσία όχι μόνο απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της εισβολής, αλλά κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι εξαπλώνονται ανατολικότερα, απειλώντας την ασφάλεια της Ρωσίας.
Κατά τη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin θα ζητήσει νομικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα διευρύνει ανατολικότερα την παρουσία του και ότι δεν θα αναπτύξει συγκεκριμένα είδη όπλων σε κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, που είναι κοντά στη Ρωσία.
Είναι αρκετά πιθανό ο Putin να ζητήσει συνάντηση με τον Biden και μια Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα καίριας σημασίας διμερή αλλά και διεθνή ζητήματα.
66.webp
Έχει βάση το σενάριο της ρωσικής εισβολής;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανάλογης με αυτήν που έγινε στην Κριμαία το 2014.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν πράγματι η Μόσχα ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία, προφανώς θα επιχειρούσε να το κάνει με μια σχετική διακριτικότητα προκειμένου να αιφνιδιάσει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Δύση.
Εάν επίσης ήθελε να κάνει μια επίδειξη δύναμης ενόψει της επικείμενης επίθεσης της, τότε θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει περισσότερες ένοπλες δυνάμεις και να είχε φροντίσει για την αεράμυνα της, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο στρατός της Ουκρανίας έχει ενισχυθεί κατά πολύ σε σχέση με το 2014, άρα μια εισβολή θα είχε τεράστιο κόστος, οικονομικό και σε ανθρώπινες ζωές για τη Ρωσία, ενώ θα ήταν και πολιτικά ριψοκίνδυνο για τον Putin, ο οποίος δεν είναι πλέον και όσο δημοφιλής στο εσωτερικό της Ρωσίας κάποτε.
Και αν η εισβολή του 2014 έγινε σε μια περιοχή που είχε έντονο φιλορωσικό στοιχείο, αυτή τη φορά συνεπάγεται πως η Ρωσία θα πρέπει να πολεμήσει σε εχθρικό για αυτήν έδαφος.
Από την άλλη, τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης είναι ελάχιστα, μια και η Ρωσία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για τον αγωγό φυσικού αερίου NordStream 2 (που παρακάμπτει την Ουκρανία), κάτι που θα τιναζόταν στον αέρα σε περίπτωση εισβολής, ενώ το σημερινό αδιέξοδο στην ουκρανική κρίση ικανοποιεί τους σχεδιασμούς της Μόσχας που θέλουν την Ουκρανία να μένει μακριά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
99.png

Που στοχεύει η Μόσχα;

Συνεπώς, το ερώτημα είναι γιατί η Ρωσία συγκεντρώνει ισχυρό στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία και ποιος είναι ο απώτερος στόχος της.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της όσον αφορά την ασφάλεια της τόσο στα δυτικά της σύνορα με την Ουκρανία όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ανησυχία προκάλεσε και η πρόσφατη επαναδραστηριοποίηση μιας μονάδας πυροβολικού των ΗΠΑ στη Γερμανία, η οποία θα μπορεί να φέρει τον υπερηχητικό πύραυλο Dark Eagle, τον οποίο η Ρωσία θεωρεί απειλή.
Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κάποια βελτίωση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Αυτό που θέλει ο Putin είναι μια συνάντηση με τον Biden και η συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία έστρωσε το δρόμο για αυτήν τη διπλωματική διαπραγμάτευση.
Ο Putin θα ζητήσει από τον Biden να υπάρξουν εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι θα περιορίσει τη στήριξη του στην Ουκρανία και ότι θα σταματήσει την επέκταση του στα ανατολικά.
Πρόκειται για απαιτήσεις που δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από τη Δύση.
Ο Putin το γνωρίζει αυτό, αλλά η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην περιοχή.
Πάντως, η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας ενισχύει τον κίνδυνο να γίνει κάποιο λάθος ή και ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τυχαίο πόλεμο στο κατώφλι της Ευρώπης.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης