Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σημαντική εξέλιξη: Ποιό ευρωπαϊκό αίτημα της Rosneft αξιολογεί η Ρωσία

Σημαντική εξέλιξη: Ποιό ευρωπαϊκό αίτημα της Rosneft αξιολογεί η Ρωσία
Υπό εξέταση το αίτημα της Rosneft - Όλα παραμένουν ανοιχτά
Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, τη Rosneft, να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγού, σύμφωνα με δηλώσεις του Κρεμλίνου που αναμεταδίδει το Oilprice. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που ανακουφίσει την Ευρώπη, εφόσον φυσικά λάβει έγκριση. Στην παρούσα φάση, μόνο η Gazprom έχει το δικαίωμα να εξάγει το φυσικό αέριο της Ρωσίας μέσω αγωγών.

«Πράγματι, το θέμα εξετάζεται από την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov σύμφωνα με το TASS, αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιτραπεί στη Rosneft να εξάγει επίσης φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι προεργασίες του καλοκαιριού

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, προέκυψαν αναφορές ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, είχε ζητήσει από τον Putin να επιτρέψει στον όμιλο να εξάγει φυσικό αέριο με την Gazprom να ενεργεί ως εξαγωγικός πράκτορας. Μια τέτοια συμφωνία δεν θα επηρεάσει το μονοπώλιο της Gazprom στις ρωσικές εξαγωγές, σημείωσε ο Sechin, σε επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Το βασικό επιχείρημα της Rosneft για την εξαγωγή φυσικού αερίου είναι ότι οι αυξημένες εξαγωγές θα αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού για τη Ρωσία σε μια εποχή που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν ρεκόρ λόγω της υψηλής ζήτησης και της ανεπαρκούς προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom.

Η τρέχουσα συγκυρία

Εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τα χαμηλά αποθέματα της δεκαετίας για αυτήν την περίοδο του έτους, η προσφορά από τη Ρωσία ήταν βασικός κινητήριος μοχλός της αγοράς στις τιμές αναφοράς στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Η Ρωσία συνεχίζει να τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα συμβόλαιά της με πελάτες, αλλά ο γίγαντας φυσικού αερίου της Gazprom δεν στέλνει πάρα πολύ αέριο πάνω από αυτές τις συμβατικές ποσότητες.

Τέλος, ο αμφιλεγόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 απέχει αρκετά από την εμπορική του λειτουργία και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, δύσκολα θα συνδράμει στις απαιτητικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης το φετινό χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης