Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με ποσοστό μεταξύ 10% και 20% ο όμιλος Κοπελούζου στην ΔΕΠΑ Υποδομών

Με ποσοστό μεταξύ 10% και 20% ο όμιλος Κοπελούζου στην ΔΕΠΑ Υποδομών
Tο πρωϊ στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ πέφτουν οι υπογραφές μεταβίβασης της εταιρίας

Συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Υποδομών σε ποσοστό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά θα κινείται μεταξύ 10 και 20% εξασφάλισε ο Ομιλος Κοπελούζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ομιλος έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για την εξαγορά ποσοστού από τη ΔΕΠΑ Υποδομών που θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας.
Η συμφωνία έχει κλείσει και απομένει ο προσδιορισμός του ακριβού ποσοστού και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τίμημα που προσφέρει η Italgas για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ.
Eνα πρόσθετο τίμημα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου φέρεται να έχει καταβάλει η Italgas για την εξαγορά του 49% που κατέχει η επίσης ιταλική εταιρία ΕΝΙ Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών). Αύριο το πρωϊ στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μεταβίβασης της εταιρίας.

ΔΕΣΦΑ και FSRU

Με την συμμετοχή του στη ΔΕΠΑ Υποδομών ο ομιλος Κοπελούζου επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.
Στις αρχές του 2020 απέκτησε συμμετοχή σε ποσοστό 6,6% στο ΔΕΣΦΑ με την εξαγορά από τη θυγατρική Damco Energy του 10% της SENFLUGA, της κοινοπραξίας των Snam, Enagás και Fluxys, που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Στον τομέα του φυσικού αερίου επίσης, έχει δρομολογηθεί πλήρως η κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης , FSRU Aλεξανδρούπολης και αναμένεται η έναρξή της μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο να λειτουργήσει εντός του 2023. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) , λόγω της στρατηγικής σημασίας του, καθώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανταγωνισμό στην περιοχή και υποστηρίζει τη δημιουργία περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Gas Hub). Ο σχεδιασμός του, προβλέπει και δυνατότητα προσαρμογής στην αποθήκευση και μεταφορά υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης