Ενέργεια

Σπάνε σε 4 δόσεις και μεταφέρονται σε Απρίλιο και Μάϊο του '22 τα τέλη διανομής του φυσικού αερίου

Σπάνε σε 4 δόσεις και μεταφέρονται σε Απρίλιο και Μάϊο του '22 τα τέλη διανομής του φυσικού αερίου
Πράσινο φως για λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας χωρίς εγγυητική μέχρι τις 30 Mαϊου 2022

Για το τέλος της χειμερινής περιόδου μεταφέρει το ΥΠΕΝ την πληρωμή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την αποπληρωμή τους, καθώς το κόστος είναι υπερδιπλάσιο από πέρυσι. Πρόκειται για μια ελάφρυνση πάνω από 10% στο συνολικό λογαριασμό.
Τροπολογία που κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να  αποπληρώσουν τις χρεώσεις δικτύου διανομής προς τους Διαχειριστές,  για τους οικιακούς καταναλωτές για τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε τέσσερις ισόποσες άτοκες δόσεις.

Πως θα γίνει η αποπληρωμή των δόσεων

Η πρώτη για τον λογαριασμό του Νοεμβρίου θα κατατεθεί τον Μάρτιο του 2022 και η  πρώτη για τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου τον Απρίλιο του 2022.
Οι προμηθευτές με τη σειρά τους θα χρεώσουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, αντίστοιχα τέσσερις ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις για τις χρεώσεις δικτύου διανομής των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, οι οποίοι θα πληρώσουν αντιστοίχως με ένα μήνα καθυστέρηση τουςΑπρίλιο και Μάϊο.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μεταφέρεται για τους θερινούς μήνες, που σταματάει η χρήση του καυσίμου για θέρμανση, οι χρεώσεις τελών διανομής του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, μήνες που η κατανάλωση είναι αυξημένη και οι λογαριασμοί φουσκωμένοι. 
Οι οικιακοί καταναλωτές αποτελούν σχεδόν το 90% του πελατολογίου των εταιριών προμήθειας και αυτό που μεταφέρεται από την πλευρά τους, είναι ότι συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, επειδή το φυσικό αέριο αποτελεί κατά βάση ένα εποχιακό προϊόν, πολλοί καταναλωτές να σταματούν  να πληρώνουν από την Ανοιξη και μετά. Οι προμηθευτές  εκφράζουν ανησυχία, ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις εισπράξεων μεταφέροντας έτσι το βάρος της "κοινωνικής" πολιτικής στις εταιρίες. 
Μιλώντας εξάλλου στη Βουλή χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών και το πρώτο τρίμηνο του 2022.
«Στο επόμενο τρίμηνο θα κάνουμε κάτι ακόμα γιατί στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά" τόνισε χαρακτηριστικά απαριθμώντας τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε απάντηση της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.  

Μετά τις 30 Mαϊου η εγγυητική για την Αχλάδα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σπεύδει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτη από την οποία, όπως και τους λοιπούς λιγντικούς σταθμούς της ΔΕΗ, εξαρτάται η ομαλή τροφοδοσία σε ηλεκτρισμό της χώρας σε περίπτωση παρατεταμένης κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες.
Η τροπολογία τροποποιεί το ύψος των εγγυητικών επιστολών για την αποκατάσταση των λιγνιτορυχείων στη βάση της συντόμευσης του χρόνου ζωής και τη μείωση της θιγόμενης επιφάνειας και φωτογραφίζει το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, το οποίο αποτελεί το βασικό τροφοδότη σε λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτη.

Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιορίζει την διάρκεια ζωής του ορυχείου αλλά και την επιφάνεια εργασιών, παράμετροι που συναρτώνται με το ύψος της εγγυητικής επιστολής που καλείται να υποβάλλει ο ιδιοκτήτης Χρήστος Παυλίδης. Από την άλλη, η ανεπάρκεια ισχύος καθιστά αναγκαία την λειτουργία της Μελίτης και άρα του ορυχείου, οπότε το ΥΠΕΝ αναστέλει την υποχρέωση της εταιρίας για κατάθεση εγγυητικής επιστολής μέχρι τις 30 Μαίου 2022, διάστημα που θα πρέπει να καταθέσει τροποποιημένη ΑΕΠΟ για να υπολογιστεί βάσει αυτής το ύψος της εγγυητικής. Μέχρι πάντως να εκδοθεί η νέα ΑΕΠΟ, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες υποχρεούνται να εκδίδουν άδειες βάση της υφιστάμενης, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στα λιγνιτορυχεία.
Η τροπολογία ανοίγει το δρόμο για την επέκταση των εργασιών στο ορυχείο που εκμεταλλεύεται η εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας και τα οποίο τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Μελίτη. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης