Ενέργεια

Cavusoglu: Exxon Mobil και η Qatar Petroleum θα μείνουν έξω από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας

Cavusoglu: Exxon Mobil και η Qatar Petroleum θα μείνουν έξω από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας
Η άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων χορηγήθηκε στο Τμήμα 5 της κηρυγμένης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, η οποία βρίσκεται νότια, νοτιοδυτικά του νησιού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ διαβεβαίωσαν την Τουρκία ότι η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum [θα μείνουν έξω από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu τη Δευτέρα, αφού δόθηκε στις εταιρείες άδεια ενεργειακής εξερεύνησης  από την Κύπρο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Άγκυρα κατηγόρησε την Κύπρο για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της με τη χορήγηση της άδειας, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη εξερεύνηση στη δικαιοδοσία της. Η Κύπρος απέρριψε τον ισχυρισμό, δεσμευόμενη να συνεχίσει.

Άδεια εξερεύνησης

Η άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων χορηγήθηκε στο Τμήμα 5 της κηρυγμένης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, η οποία βρίσκεται νότια, νοτιοδυτικά του νησιού και η οποία σύμφωνα με την Τουρκία επικαλύπτεται με τη δική της υφαλοκρηπίδα.

«Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, δεν μπορούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας», είπε ο Cavusoglu στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του.

«Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συμφωνία για το Τμήμα 5, και οι δύο χώρες - οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ - έχουν εγγυηθεί ότι δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν νότια της δηλωμένης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης