Περιβάλλον

Γερμανία: Επιπλέον 60 δις. ευρώ για την ενίσχυση του ταμείου για το κλίμα

Γερμανία: Επιπλέον 60 δις. ευρώ για την ενίσχυση του ταμείου για το κλίμα

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Olaf Scholz

 

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου) για το ταμείο της για το κλίμα με χρηματοδότηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ γεγονός που θαεπιτρέψει περισσότερες επενδύσεις στη στροφή προς μια πράσινη οικονομία, δήλωσαν αξιωματούχοι σύμφωνα με το euractiv.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Olaf Scholz, θα διοχετεύσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους στο ταμείο της κυβέρνησης για το κλίμα και τη μεταμόρφωση για μελλοντικές δαπάνες.

Ο δημοσιονομικός συμβιβασμός δίνει τη δυνατότητα στον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και ηγέτη του FDP Christian Lindner να επιτρέψει ακόμη περισσότερες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο συνασπισμός θέλει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να κάνει κρίσιμες δημόσιες επενδύσεις σε μέτρα προστασίας του κλίματος – από σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα έως καλύτερη μόνωση των σπιτιών – και την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Στο ταμείο και 18 δισ. ευρώ από τους φόρους

Εκτός από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από το χρέος, η κυβέρνηση θα διοχετεύσει περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ φορολογικών εσόδων, που προέρχονται κυρίως από τους οικολογικούς φόρους και το σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2, στο ταμείο της για το κλίμα και τη μεταμόρφωση το επόμενο έτος.

Ο κυβερνών συνασπισμός του Scholz συμφώνησε να χρησιμοποιήσει μια ρήτρα έκτακτης ανάγκης στο σύνταγμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2022 προκειμένου να αναστείλει τα όρια χρέους και να επιτρέψει νέο δανεισμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα προστεθεί στο άνευ προηγουμένου καθαρό νέο χρέος ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και 240 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Από το 2023 και μετά, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στοχεύει να επιστρέψει στον κανόνα του συντάγματος που περιορίζει τον νέο δανεισμό σε ένα μικρό κλάσμα της οικονομικής παραγωγής.

Ανησυχία

Αλλά στους γερμανικούς νομικούς κύκλους, τα σχέδια της νέας κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία.

«Κατάχρηση» είναι το όνομα που κάνει τον γύρο του Βερολίνου, καθώς ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η χρήση των κονδυλίων για το ταμείο για το κλίμα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με το σύνταγμα.

«Αυτό θα μπορούσε να σκοντάψει αν κάποιος το εξετάσει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο», προειδοποίησε ο Jan Schnellenbach, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cottbus-Senfberg, όπως αναφέρει η FAZ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης