Ενέργεια

Τα μέτρα της Βουλγαρίας για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους - Αντιδράσεις από τους Παρόχους

Τα μέτρα της Βουλγαρίας για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους - Αντιδράσεις από τους Παρόχους
Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βουλγαρίας συζητούσε την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μέσο όρο κατά 11,5%

Οι βουλευτές της Βουλγαρίας ψήφισαν την Τετάρτη (15/12) για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους παγώνοντας τις τιμές του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα στο φτωχότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται μάλιστα για μια κίνηση που επικρίθηκε από τις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο παρελθόν, οι αυξανόμενες τιμές έχουν πυροδοτήσει διαδηλώσεις στη βαλκανική χώρα, όπου τα φτωχά νοικοκυριά συχνά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους χειμερινούς λογαριασμούς. Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βουλγαρίας συζητούσε την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μέσο όρο κατά 11,5% και των τιμών θέρμανσης έως και 30% για τα νοικοκυριά από την 1η Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζοντάς τα περισσότερο με τις τιμές της αγοράς που πληρώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσαρμογή στις ανάγκες του σήμερα

Το κοινοβούλιο , ψήφισε ένα μορατόριουμ, αποτρέποντας την αύξηση των τιμών για τα νοικοκυριά. Οι εταιρείες διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας και ο διαχειριστής του δικτύου καταδίκασαν το πάγωμα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και μαζί με αυτό τη βουλγαρική οικονομία. Κάλεσαν τους νομοθέτες να βρουν άλλους τρόπους στήριξης των νοικοκυριών αντί να διατηρούν τις τιμές τεχνητά χαμηλές.

Η αντίδραση

Οι εταιρείες πρέπει να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ υψηλότερες τιμές της αγοράς για να εξισορροπήσουν τις ροές ισχύος. Είπαν ότι βρίσκονταν ήδη σε κρίση ρευστότητας αφού οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Σεπτέμβριο και η αύξηση είχε σκοπό να καλύψει μόνο τα έξοδά τους. Ένα πάγωμα των τιμών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο προγραμματισμένες επισκευές και επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσαν.

Ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας έχουν καταρρεύσει στην Ευρώπη επειδή τα ανώτατα όρια τιμών τους εμπόδισαν να μετακυλίσουν τις αυξανόμενες τιμές χονδρικής στους καταναλωτές. Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί έως και 700% φέτος. Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει ξανά για το πάγωμα την Πέμπτη, αλλά μόνο για να το περιορίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης