Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Θα εξεταστούν όλες οι παρεμβάσεις για τις ενεργειακές τιμές - Θα πάρουμε νέα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Θα εξεταστούν όλες οι παρεμβάσεις για τις ενεργειακές τιμές - Θα πάρουμε νέα μέτρα στήριξης
Περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται και αύξηση επιδότησης λογαριασμών ρεύματος από τον Δεκέμβριο, η οποία δεν θα φτάσει τα 69 ευρώ/MWh αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι αξιοσημείωτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (16/12) κατά την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή της επόμενης ημέρας κινείται στα επίπεδα των 320 ευρώ/MWh.Ειδικότερα, προσεγγίζει τα 326,94 για αύριο (17/12) σε σύγκριση με τη σημερινή των 328,46 ευρώ MWh

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


34_12.JPG

Oι προτεραιότητες της ΕΕ

Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί σχεδόν αμέτοχη εξετάζοντας τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας κοινών προμηθειών φυσικού αερίου για τις χώρες που το επιθυμούν, σε μια στιγμή που τα αποθέματα της Ευρώπης βρίσκονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα για την εποχή και που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα (16/12) θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όμως ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία μάλλον τροφοδοτούν, παρά επιδιώκουν την αποκλιμάκωση του νέου ράλι των τιμών του φυσικού αερίου που εντάθηκε μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, ότι ο αγωγός αερίου Nord Stream II δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί.

899_5.JPG


Η ελληνική αγορά

Τώρα σε ότι αφορά την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παρά την άνοδο κατά 12,9% που παρουσίασε η μέση τιμή, παραμένει και σήμερα η φθηνότερη της Ευρώπης. Η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, στα 222,75 ευρώ/MWh από 197,24 ευρώ/MWh προχθές (14/12)

Η υψηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών που συμμετέχουν στο μείγμα με 15,5% και των ΑΠΕ με μερίδιο 33,7% συν 1,2% από την Κρήτη, μαζί με τον λιγνίτη στο 11,5% συγκράτησαν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 32,2% του μείγματος καυσίμων, παρά την ανεβασμένη ζήτηση κατά 5% στις 414,65 GWh.

Ωστόσο η αλματώδης άνοδος της τιμής του αερίου τις τελευταίες ημέρες προοιωνίζεται περαιτέρω αύξηση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είναι ήδη εμφανές στην Ευρώπη, όπου σε πολλές αγορές οι τιμές ξεπερνούν τα 300 ευρώ/MWh, με πρώτη τη Γαλλία στα 346,28 ευρώ/MWh (+5,2%) και την Ιταλία να ακολουθεί στα 341,99 ευρώ/MWh και τη Γερμανία στα 295,2 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης