Βρετανία : Γύρος δημοπρασιών ΑΠΕ ύψους 285 εκατ. λιρών ετησίως

Βρετανία : Γύρος δημοπρασιών ΑΠΕ ύψους 285 εκατ. λιρών ετησίως
Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που διατίθεται για υπεράκτια αιολική ενέργεια, με τη χωρητικότητα που προκύπτει μόνο από αυτό να αρκεί  να τροφοδοτήσει περίπου 8 εκατομμύρια σπίτια

Η Βρετανία άνοιξε  τον μεγαλύτερο γύρο δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι σήμερα, προσφέροντας 285 εκατομμύρια λίρες (376,97 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Παράγοντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία απομακρύνοντας τις ασταθείς παγκόσμιες τιμές των ορυκτών καυσίμων, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της νέας ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Kwasi Kwarteng σε δήλωση.

Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα Contracts-for-Difference (CfD), τα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν εγγυημένη ελάχιστη τιμή στην οποία μπορούν να πουλήσουν ηλεκτρική ενέργεια. Οι συμβάσεις CfD προσφέρονται σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δημοπρασία.

Ενθάρρυνση επενδύσεων

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2014, είναι η κύρια μέθοδος της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη Βρετανία και ο τελευταίος, τέταρτος γύρος, στοχεύει στην εξασφάλιση νέας ισχύος 12 gigawatt (GW) σε έναν ευρύτερο αριθμό τεχνολογιών.

Με 200 εκατομμύρια λίρες ετησίως, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση διατίθεται για υπεράκτια αιολική ενέργεια, με τη χωρητικότητα που προκύπτει μόνο από αυτό να αρκεί για να τροφοδοτήσει περίπου 8 εκατομμύρια σπίτια, ανέφερε η κυβέρνηση.

Άλλα 75 εκατομμύρια λίρες διατίθενται για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, με 24 εκατομμύρια λίρες να περικλείονται για πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα και 20 εκατομμύρια λίρες για έργα παλιρροϊκών ροών, διευκρίνισε.

Οι καθιερωμένες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια, θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων λιρών, πρόσθεσε.

Οι αιτήσεις κλείνουν στις 14 Ιανουαρίου 2022, με τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας να αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη-καλοκαίρι του 2022, πρόσθεσε.

Ο τελευταίος γύρος αναμένεται να βοηθήσει τη Βρετανία να πετύχει τον στόχο των 40 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, από 10,4 GW που είναι σήμερα, πρόσθεσε η κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης