Ενέργεια

Η εκτίμηση της Goldman Sachs για την τιμή πετρελαίου τα έτη 2022 και 2023

Η εκτίμηση της Goldman Sachs για την τιμή πετρελαίου τα έτη 2022 και 2023
Tόσο οι διεθνείς τιμές του Brent όσο και οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 80 δολάρια τους τελευταίους μήνες

Η Goldman Sachs προβλέπει νέα υψηλή ζήτηση πετρελαίου το 2022 και ξανά το 2023, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Damien Courvalin, επικεφαλής ενεργειακής έρευνας και αναμεταδίδει το CNBC. Mάλιστα, δεν αποκλείει η τιμή του μαύρου χρυσού να φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2023 καθώς, όπως εκτιμά, η προσφορά θα ενισχυθεί με πολύ αργο ρυθμό σε σχέση με τη ζήτηση-ρεκόρ.

Η ζήτηση πετρελαίου βρισκόταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ πριν από την εμφάνιση της τελευταίας παραλλαγής Omicron, και επιπλέον, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να συνεχίσει να ανακάμπτει, είπε. «Είχαμε ήδη υψηλή ζήτηση ρεκόρ πριν από αυτή τη νεότερη παραλλαγή, και προσθέτετε υψηλότερη ζήτηση αεριωθούμενων αεροσκαφών και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Βλέπετε πώς θα έχουμε κατά μέσο όρο ένα νέο υψηλό ρεκόρ σε ζήτηση το 2022 και ξανά, το 2023» πρόσθεσε.

Η τρέχουσα κατάσταση

Τόσο οι διεθνείς τιμές του Brent όσο και οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 80 δολάρια τους τελευταίους μήνες, καθώς η ζήτηση μετά την πανδημία ξεπερνά την προσφορά. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης προκαλέσει κρίσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η παραλλαγή omicron έχει αμβλύνει το συναίσθημα, ωθώντας τις τιμές πίσω λίγο πάνω από τα 70 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ο Courvalin αναμένει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έπλητταν τα αεροπορικά ταξίδια. Τα αεροπορικά ταξίδια άργησαν να ανακάμψουν, εν μέρει λόγω της Ασίας, είπε. «Μέχρι πολύ πρόσφατα, χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, ήταν πολύ επιθετικές στον περιορισμό των διεθνών μεταγραφών. Αυτό χαλαρώνει», είπε.

Τα δυο σενάρια

Ο Courvalin είπε ότι δεν θα απέκλειε την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα 100 δολάρια και υπάρχουν «δύο δρόμοι» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό. Το πρώτο είναι ότι το κόστος αυξάνεται καθώς οι εταιρείες πετρελαίου αυξάνουν την παραγωγή. «Υπάρχει πληθωρισμός, παντού στην οικονομία, και τελικά υπάρχει πληθωρισμός και στις υπηρεσίες πετρελαίου», είπε. Η άλλη πιθανότητα είναι εάν η προσφορά πετρελαίου δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανοίγουν ξανά από την πανδημία.

Ο Courvalin είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 110 δολάρια καθώς η καταστροφή της ζήτησης συμβαίνει για να επιβραδύνει την αγορά. Αυτό είναι «πολύ κατανοητό», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης