Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νορβηγία: 111 εκατ. δολάρια για έργα καθαρισμού υδρογόνου και αμμωνίας

Νορβηγία: 111 εκατ. δολάρια για έργα καθαρισμού υδρογόνου και αμμωνίας

 Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε έργα των Yara ,Tizir Titanium & Iron και Horisont Energi

 

Η Νορβηγία χορήγησε την Παρασκευή 1 δισεκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (111 εκατομμύρια δολάρια) για υποστήριξη τριών έργων παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας χωρίς εκπομπές ρύπων, βοηθώντας τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε έργα υπό την ηγεσία των Yara ,Tizir Titanium & Iron και Horisont Energi ανέφερε σε ανακοίνωση η κυβερνητική υπηρεσία Enova.

"Το υδρογόνο είναι πλέον στα χείλη όλων στην Ευρώπη ως μία από τις λύσεις για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Επομένως, η Νορβηγία ως ενεργειακό έθνος πρέπει να είναι εκεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε συνέντευξη Τύπου.

Χρηματοδοτήσεις έργων

Η Yara σε ξεχωριστή ανακοίνωσε ανέφερε ότι θα λάβει 283 εκατομμύρια κορώνες για ένα πιλοτικό έργο παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας χωρίς εκπομπές ρύπων στο εργοστάσιο λιπασμάτων της στο Heroeya στη Νορβηγία.

Ένα έργο της Horisont Energi για την παραγωγή αμμωνίας χωρίς εκπομπές, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να συλλέγονται και να αποθηκεύονται κάτω από τον βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς, θα λάβει 482 εκατομμύρια κορώνες, ανέφερε η εταιρεία.

Η νορβηγική Equinor και η νορβηγική θυγατρική Vaar Energi της Eni είναι εταίροι στο έργο Horisont Energi, που ονομάζεται Barents Blue.

Το έργο της TTI, το οποίο θα λάβει 261 εκατομμύρια κορώνες, στοχεύει στην αντικατάσταση του άνθρακα με υδρογόνο στο μεταλλουργείο του στο Tyssedal, το οποίο παράγει σκωρία τιτανίου και σίδηρο υψηλής καθαρότητας, ανέφερε ο Enova.

Η TTI ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο Erament της Γαλλίας.

Η Enova έχει εντολή να υποστηρίξει τη νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετάβαση της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών έως το 2050.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου στον κόσμο παράγεται από φυσικό αέριο, ενώ το σχετικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Καθαρό υδρογόνο θα μπορούσε να παραχθεί με διάσπαση μορίων νερού με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή με τη δέσμευση και αποθήκευση του σχετικού CO2.

Η Νορβηγία είναι σημαντικός παραγωγός τόσο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης