Ενέργεια

Αποφασιστική η συμβολή της ισχυρής ΔΕΠΑ στις εκπτώσεις - Δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για μη ιδιωτικοποίηση

Αποφασιστική η συμβολή της ισχυρής ΔΕΠΑ στις εκπτώσεις - Δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για μη ιδιωτικοποίηση
Πως η ΔΕΠΑ ανασυντάχθηκε και σηκώνει το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής για τα ενεργειακά μέτρα στήριξης
Σχετικά Άρθρα

Μέσα σε ένα περιβάλλον, που επιδεινώνεται διαρκώς για τις τιμές φυσικού αερίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022 ανακοίνωσε τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών.
Τα μέτρα στον κλάδο του φυσικού αερίου δεν θα είχαν την δυνατότητα να έχουν άμεσα αυτό το εύρος ή θα χρειάζονταν πρόσθετες παρεμαβάσεις από τον προϋπολογισμό, αν ο όμιλος ΔΕΠΑ δεν ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη κρίση. Προχωρώντας μάλιστα σε αύξηση της έκπτωσης, την ώρα που η αγορά του φυσικού αερίου επιδεινώνεται διεθνώς με συνεχή άνοδο των τιμών και μειωμένη ορατότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το μόνο βέβαιο είναι, αν η ΔΕΠΑ ήταν στην κατάσταση της εποχής ΣΥΡΙΖΑ ,το κύριο ζήτημα απασχόλησης θα ήταν, γιατί παύθηκε ο Τζώρτζης και τι ακριβώς έκανε η δίοκηση με την ELFE.
Η τελευταία διετία όμως με την δίοκηση Ξιφαρά χαρακτηρίστικε από μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα ο Όμιλος να εξορθολογίσει την δομή του, να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του και να είναι σε θέση να σηκώσει το τεράστιο βάρος της κρίσης.
Για μια ακόμα φορά εξάλλου, καταδεικνύεται η μεγάλη σημασία της διατήρησης του ελέγχου της ΔΕΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί το μόνον βέβαιο είναι, ότι αν κάποια ιδιωτικοποίηση είχε προχωρήσει, δεν θα είχε στην διάθεσή της το όπλο αυτό για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Έτσι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη με προσεκτικές κινήσεις στον τομέα αυτό και προφανή στόχο τον απεγκλωβισμό των μνημονιακών δεσμεύσεων κατά την αποδέσμευση από την εποπτεία, δικαιώθηκε και μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική αλλά και να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες επιχιερήσεις.

Οι πολιτικές αποφάσεις για τα ενεργειακά μέτρα στήριξης όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν κοστίσει για το 2021 1,35 δισ και έπεται συνέχεια.

Τα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα για το φυσικό αέριο προβλέπουν σημαντική αύξηση της έκπτωσης που παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία στηρίζει τους καταναλωτές και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να κάνει και τους επόμενους μήνες. Σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η οποία θα αυξηθεί στο 40% για το μήνα Δεκέμβριο.
Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Η ΔΕΠΑ, που σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει μελετήσει όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα στήριξης των οικιακών καταναλωτών, σε θέση να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί η διοίκηση του Κώστα Ξιφαρά από το 2019, με διεύρυνση των πηγών προμήθειας αλλά και διαπραγμάτευση των συμβολαίων που διαθέτει με όλους τους προμηθευτές της.

Έτσι εν μέσω της παρούσας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης έχει τη οικονομική ισχύ και τη δυνατότητα να επωμιστεί το οικονομικό βάρος των εκπτώσεων ασκώντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν προχωρούσαν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της.
Τα προηγούμενα χρόνια δυο χρόνια διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έθεσε βάσεις για μια βιώσιμη οικονομικά πορεία προς την πράσινη ενέργεια, επενδύοντας στο φυσικό αέριο που είναι το καύσιμο-γέφυρα, αλλά και σε καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες. Σήμερα που η χώρα αλλά και η κοινωνία έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση ο σχεδιασμός αυτός αποδίδει καρπούς.

Η δύσκολη όμως αποστολή της σημερινής δίοικησης συνεχίζεται καθώς οι διαπραγματεύσεις με την GAZPROM βρίσκοναι σε εξέλιξη με καλές πιθανότητες να ολοκληρωθούν εντός του 10ημέρου.
Με τα σημερινά δεδομένα θα είναι επιτυχία να συνδεθεί η προμήθεια του 2022 κατά 80% με το TTF και όχι κατά 100% όπως αρχικά πρότειναν οι Ρώσοι.
Ζήτημα υπό διαπραγμάτευση οι συμβατικές ποσότητες.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης