Ενέργεια

Έρχονται black out στην Ευρώπη - Στα 400 ευρώ /MWh οι τιμές, oι Ρώσοι μείωσαν ροές

Έρχονται black out στην Ευρώπη - Στα 400 ευρώ /MWh οι τιμές, oι Ρώσοι μείωσαν ροές
Το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου θεωρείται κρίσιμο και τίποτα δεν δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί σύντομα.
Σχετικά Άρθρα
Με τα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Ευρώπης να συνεχίζουν το ράλι του τρόμου, την spot χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού σε αρκετές αγορές να ξεπερνά κατά πολύ τα 400 ευρώ/MWh, τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται και τη Ρωσία να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου, πλέον οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με σενάρια προγραμματισμένων black out.
Το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου θεωρείται κρίσιμο και τίποτα δεν δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της μέχρι σήμερα, θα αποκλιμακωθεί σύντομα.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, επιβαρύνοντας τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με χαμηλή αιολική παραγωγή, αλλά και περιορισμό της συνεισφοράς των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία.
Η αιολική παραγωγή στη Βόρεια Ευρώπη προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως τις 23 Δεκεμβρίου, ενώ η Γαλλία έως τον Ιανουάριο θα έχει θέσει εκτός λειτουργίας το 1/3 των πυρηνικών εργοστασίων της και η Γερμανία θα σβήσει τρεις από τους πυρηνικούς σταθμούς της.

Παράλληλα η Ιταλία είδε μείωση κατά 15% των εισαγομένων ποσοτήτων μέσω Αυστρίας και οι ροές μέσω του Mallnow έπεσαν κατά 86% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.
Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη ίσως αναπνεύσει, καθώς μετακινούνται φορτία από την Ασία όπου ο ζεστός καιρός που επικρατεί εκεί και το χτίσιμο αποθεμάτων επιτρέπουν την μετατόπιση τροφοδοσίας στην Ευρώπη.
Το θέμα της βιωσιμότητας σε σχέση με το taxonomy έχουν οδηγήσει τις λήψεις αποφάσεων στην Ευρώπη για τον Ιανουάριο, καθώς οι λεγόμενοι πραγματιστες του φυσικού αερίου και των πυρηνικών συγκρούονται με τους ένθερμους των ανανεώσιμων.

Τιμές - ρεκόρ στην Ευρώπη

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ρεύματος στη γαλλική αγορά για σήμερα 21/12 έχει διαμορφωθεί στα 442,88 ευρώ/MWh(!), στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ στη γερμανική αγορά βρίσκεται στα 431,98 ευρώ/MWh. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία η EdF έχει ανακοινώσει ότι σταματά τη λειτουργία αντιδραστήρων που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής παραγωγής της χώρας.
Στην Ισπανία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 327,38 ευρώ/MWh και στην μέχρι χθες φθηνότερη Πολωνία το ρεύμα πωλείται στα 344,56 ευρώ/MWh. Χαμηλότερα κινείται η ελληνική αγορά όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 342,35 ευρώ/MW αυξημένη κατά 8,2% σε σχέση με χθες.

Το ελληνικό μείγμα

Η περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ και συνακόλουθα η μεγάλη αύξηση της παραγωγής από ακριβό φυσικό αέριο καταγράφεται και στην ελληνική αγορά όπου η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα φθάνει στο 47,55% και των ΑΠΕ μόλις στο 18,18%. Ευτυχώς για την ελληνική αγορά η διαθεσιμότητα των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι αυξημένη με συμμετοχή 15,89% ενώ ο λιγνίτης δίνει το 11,67% της παραγωγής. Πάντως χθες σημειώθηκε βλάβη στη μονάδα της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριο 4 αν και παράγοντες της επιχείρησης θεωρούν ότι πρόκειται για πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί σύντομα και δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις τιμές.

Οι Ρώσοι μείωσαν τις τιμές

Σε επίπεδο Ευρώπης τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς η Ρωσία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία, γεγονός που ενδέχεται να αναγκάσει την Ευρώπη να αυξήσει τη χρήση των αποθεμάτων της. Και αυτό σε μια περίοδο που οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης έχουν πληρότητα 60% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Πάντως σύμφωνα με αναλυτές οι traders αναμένουν ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Ασία, όμως οι εκτροπές φορτίου θα χρειαστούν χρόνο και οι αυξημένες αφίξεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιανουάριο.
Έτσι το συμβόλαιο αναφοράς φυσικού αερίου ανέβηκε έως και 8,8% χθες, και οι τιμές εκτινάχθηκαν σχεδόν στα 149 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν τα πράγματα, ενώ μια πιθανή εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερες.
Όλα αυτά συνθέτουν μια επισφαλή προοπτική για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους καταναλωτές, ενώ όπως επισημαίνουν αναλυτές οι χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη Ρωσία, και εάν κάνει κρύο, τότε τα κυλιόμενα black out θα μπορούσαν να είναι η τελευταία λύση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης