Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιδείνωση του ενεργειακού σκηνικού στην Ευρώπη - Το νέο «φάουλ» της Ρωσίας μέσω του αγωγού Yamal-Europe

Επιδείνωση του ενεργειακού σκηνικού στην Ευρώπη - Το νέο «φάουλ» της Ρωσίας μέσω του αγωγού Yamal-Europe
Η Ρωσία επίσης δεν έχει κλείσει καμία χωρητικότητα στη διαδρομή διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας για σήμερα

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Yamal-Europe θα παραμείνουν περιορισμένες στην αρχή αυτής της εβδομάδας καθώς αρχίζει ο πραγματικός χειμώνας και η Ρωσία διατηρεί περισσότερο αέριο για εγχώρια κατανάλωση, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στη Μόσχα να πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία ήταν απρόθυμη ως προς την αύξηση των όγκων εξαγωγών φυσικού αερίου, γεγονός που πιθανότατα θα επιδεινώσει την ήδη σοβαρή κατάσταση εφοδιασμού με στην Ευρώπη. Και μάλιστα, σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.

Τι καταγράφουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Πλατφόρμας Κρατήσεων, οι κρατήσεις για ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, που τερματίζει στη Γερμανία, ανήλθαν στο 4% της χωρητικότητάς του. Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο επίπεδο κρατήσεων 35% της χωρητικότητας από την αρχή του μήνα.

Η Ρωσία επίσης δεν έχει κλείσει καμία χωρητικότητα στη διαδρομή διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας για σήμερα. Ωστόσο, η Gazprom έχει αρχίσει να ξαναγεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου που διαχειρίζεται στην Ευρώπη, αν και αργά.

Ακραίες θερμοκρασίες

Παράλληλα, οι θερμοκρασίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα επιβαρύνει επιπλέον τα ήδη καταπονημένα δίκτυα, με την παραγωγή αιολικής ενέργειας πολύ χαμηλότερη από αυτή που απαιτεί η ζήτηση και το αέριο στην αποθήκευση να εξαντλείται γρήγορα λόγω της εποχικής αιχμής.

Επιπλέον, η γαλλική EDF χρειάστηκε να κλείσει δύο πυρηνικούς σταθμούς, μετά από προβλήματα που εντόπισε. Αυτά αντιπροσωπεύουν το 1/10 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και θα προσθέσουν τα προβλήματα της Ευρώπης. Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα και μπορεί να καταλήξει σε μπλακ άουτ. Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir, προειδοποίησε ότι ήταν πιθανή η συνεχιζόμενη διακοπή ρεύματος λόγω των περιορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου στην ήπειρο.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο. Επομένως, είναι ρεαλιστική η ανησυχία για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης