Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες κρατικές ενισχύσεις στα πράσινα έργα

ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες κρατικές ενισχύσεις στα πράσινα έργα

Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν περισσότερα χρήματα σε πράσινα έργα για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ η κρατική υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα θα αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια για να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή, η οποία ελέγχει τις κρατικές ενισχύσεις των εθνικών κυβερνήσεων για να διαπιστώσει ότι δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθόρισε τους αναβαθμισμένους κανόνες ανταγωνισμού με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους για την κλιματική αλλαγή.
Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και να τις εξαλείψει έως το 2050.
Αυτό θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως αυτή τη δεκαετία.
"Παρόλο που ένα σημαντικό μερίδιο θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, η δημόσια στήριξη θα διαδραματίσει ρόλο στη διασφάλιση της γρήγορης πραγματοποίησης της πράσινης μετάβασης", δήλωσε η επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager.

Καθαρές μεταφορές και ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Οι νέοι κανόνες διευρύνουν τους τομείς στους οποίους οι χώρες μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών μεταφορών και της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια.
Η ενίσχυση μπορεί να καλύψει έως και το 100% του κενού χρηματοδότησης για πράσινα έργα, μεταξύ άλλων μέσω συμβάσεων άνθρακα για διαφορά, που εγγυώνται μια τιμή άνθρακα για το έργο, ανεξάρτητα από την τιμή στην αγορά άνθρακα της ΕΕ.
Η υποστήριξη για ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι απίθανο να εγκριθεί, ενώ οι νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο πρέπει να είναι συμβατές με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή. Ωστόσο, οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια για να κλείσουν κερδοφόρες μονάδες άνθρακα, τύρφης και σχιστολιθικού πετρελαίου γρηγορότερα από ό,τι θα έκαναν οι δυνάμεις της αγοράς μόνες τους, και να επενδύσουν σε παραγωγή χαμηλών εκπομπών.
Οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν χαλαρότερους κανόνες σε αυτόν τον τομέα έως το τέλος του 2023 - μια σύντομη προθεσμία που αποσκοπεί στο να τις ενθαρρύνει να απομακρυνθούν γρηγορότερα από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Κάλυψη κόστους για κλείσιμο μονάδων

Η βοήθεια μπορεί επίσης να καλύψει το κόστος που προκύπτει από το κλείσιμο μη ανταγωνιστικών μονάδων ορυκτών καυσίμων, όπως τα επιδόματα πρόνοιας σε εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.
Οι αρχές επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ ερευνούν τα γερμανικά σχέδια για παροχή 4,35 δισεκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες κοινής ωφέλειας RWE και LEAG για να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, έχοντας εκφράσει ανησυχίες για το εάν η αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη ήταν η ελάχιστη πληρωμή σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Η Πολωνία σχεδιάζει επίσης να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν τη δημόσια βοήθεια ως μέρος μιας συμφωνίας για το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων της έως το 2049, την οποία οι ακτιβιστές έχουν επικρίνει ως πολύ αργή για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης