Ενέργεια

H νέα επικαιροποιημένη στρατηγική της Rosneft: Τι περιλαμβάνει για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2

H νέα επικαιροποιημένη στρατηγική της Rosneft: Τι περιλαμβάνει για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2
Η Rosneft ελπίζει ότι οι νέοι της στόχοι για το κλίμα θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αργού της Ρωσίας Rosneft ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου τη δέσμευσή της να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, προωθώντας ορισμένους από τους προηγούμενους στόχους της για μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με το Platts.

Πριν από ένα χρόνο, οι κλιματικοί στόχοι της εταιρείας που τέθηκαν για το 2035 περιλάμβαναν την πρόληψη 20 εκατομμυρίων mt ισοδύναμου CO2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μείωση της έντασης των εκπομπών ανάντη κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ποσοστό εκπομπών μεθανίου κάτω από 0,25%.

Τα νέα δεδομένα

Η νέα στρατηγική της Rosneft θέτει την μείωση της έντασης του μεθανίου κάτω από 0,2%. Για να μειώσει τις εκπομπές και το καθαρό μηδέν έως το 2050, η εταιρεία θα εφαρμόσει «χρήση παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, χρήση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και χρήση φυσικών αντισταθμίσεων δασών». Ως ενδιάμεσος στόχος, η Rosneft σχεδιάζει να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές κατά 5% έως το 2025 και κατά 25% έως το 2030 και εξετάζει την πώληση αεροπορικών καυσίμων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Η Rosneft ελπίζει ότι οι νέοι της στόχοι για το κλίμα θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η οποία στοχεύει στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2060.

Αύξηση υδρογονανθράκων

Στην επικαιροποιημένη στρατηγική της, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή υδρογονανθράκων σε 330 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ή 6,63 εκατομμύρια b/d ισοδύναμου πετρελαίου έως το 2030. Η Rosneft στοχεύει να επιτύχει αυτόν τον στόχο μέσω της αύξησης της παραγωγής σε εν εξελίξει μεγάλα έργα και το μεγάλο έργο Vostok Oil, το οποίο θα συνδέσει ορισμένους από τους τεράστιους πόρους της εταιρείας στα βόρεια της επικράτειας Krasnoyarsk με τη Βόρεια Θάλασσα.

Η Rosneft βλέπει επίσης το μερίδιο του φυσικού αερίου στη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της να αυξάνεται στο 25% έως το 2025, χάρη στα έργα Rospan και Kharampur, τα οποία έχουν συνολική ετήσια παραγωγική ικανότητα 45 Bcm αερίου. Το 2020 το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε ελαφρώς πάνω από 20%.

Στη διύλιση, η Rosneft ανακοίνωσε τον στόχο της να αυξήσει τις αποδόσεις ελαφρών προϊόντων στη Ρωσία στο 69%, από περίπου 56% που είναι σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης