Μελέτη καθηγητή: Εφικτή η 100% καθαρή ενέργεια των ΗΠΑ με την χρήση ΑΠΕ - «Κανένας φόβος για blackout»

Μελέτη καθηγητή: Εφικτή η 100% καθαρή ενέργεια των ΗΠΑ με την χρήση ΑΠΕ - «Κανένας φόβος για blackout»
Ο Jacobson δημοσίευσε για πρώτη φορά έναν οδικό χάρτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ το 2015

Ένα ενδιαφέρον οδικό χάρτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ με την 100% χρήση αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε ένας εξέχων καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Πρόκειται για τον Mark Jacobson, καθηγητή Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Στάνφορντ και διευθυντής του Προγράμματος Ατμόσφαιρας/Ενέργειας, με το CNBC να αναμεταδίδει τις ιδέες του.

Ειδικότερα, ο καθηγητής προωθεί την ιδέα όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι τελευταίοι του υπολογισμοί για αυτόν τον φιλόδοξο στόχο δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Οι αναφορές της μελέτης

Η μετάβαση σε ένα δίκτυο καθαρής ενέργειας θα πρέπει να γίνει έως το 2035, σύμφωνα με τη μελέτη, με τουλάχιστον το 80% αυτής της προσαρμογής να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030. Για τους σκοπούς της μελέτης του Jacobson, η ομάδα του έλαβε υπόψη την υποτιθέμενη αύξηση του πληθυσμού και τις βελτιώσεις στην αποδοτικότητα της ενέργειας.

Ο Jacobson δημοσίευσε για πρώτη φορά έναν οδικό χάρτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για τις 50 πολιτείες το 2015. Αυτή η πρόσφατη ενημέρωση αυτής της εργασίας του 2015 έχει μερικές αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα κάνουν χρήση της αποθήκευσης μπαταριών, ενώ το πρώτο σύνολο υπολογισμών που έκανε βασίστηκε στην προσθήκη στροβίλων σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς για την κάλυψη της αιχμής της ζήτησης.

Αξιοπιστία μπαταριών τεσσάρων ωρών

Στην ανάλυση, ο Jacobson και η ομάδα του χρησιμοποίησαν τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών για να αντισταθμίσουν την εγγενή διακοπή της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας - εκείνες τις στιγμές που ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει. Η «αχίλλειος πτέρνα» ενός πλήρως ανανεώσιμου δικτύου, πολλοί υποστηρίζουν, είναι ότι δεν είναι αρκετά σταθερό για να είναι αξιόπιστο. Τα μπλακ άουτ έχουν γίνει ιδιαίτερα ανησυχητικά, ιδίως στο Τέξας φέτος και το καλοκαίρι του 2020 στην Καλιφόρνια.

Εκεί λοιπόν παρουσιάζονται οι τετράωρες μπαταρίες ως ένας τρόπος για να δημιουργήσουν σταθερότητα δικτύου. «Τα ανακάλυψα όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή έχω μπαταρίες στο σπίτι μου», είπε ο Jacobson στο CNBC. «Και κατάλαβα, ω, Θεέ μου, αυτό είναι τόσο βασικό. Τόσο προφανές. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κανείς δεν το έχει καταλάβει αυτό».

Ο Jacobson είπε ότι παρατήρησε ότι οι μπαταρίες του παρέμεναν φορτισμένες αν δεν ήταν συνδεδεμένες στην πρίζα όταν ήταν απενεργοποιημένες. Για να έχετε περισσότερες από τέσσερις ώρες φόρτισης, πολλές μπαταρίες τεσσάρων ωρών μπορούν να στοιβάζονται για να αποφορτιστούν διαδοχικά. Εάν μια μπαταρία χρειάζεται περισσότερη φόρτιση ταυτόχρονα από αυτή που μπορεί να προσφέρει η μπαταρία, τότε οι μπαταρίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, είπε ο Jacobson στο CNBC.

Με αυτή την παρατήρηση, ο Jacobson και οι συνάδελφοί του στο Stanford παρήγαγαν σενάρια που δείχνουν ότι είναι δυνατή η μετάβαση σε ένα πλήρως ανανεώσιμο σύστημα χωρίς διακοπές ρεύματος ή μπαταρίες με τεχνολογία μπαταριών εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Form Energy εργάζονται για να φέρουν τέτοιες μπαταρίες στην αγορά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Jacobson, «η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν. Και η υδροηλεκτρική ενέργεια «είναι τέλειο εφεδρικό, γιατί μπορείτε να την ενεργοποιήσετε και να την απενεργοποιήσετε αμέσως». Επίσης, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις δομές τιμολόγησης για να παρακινηθούν οι πελάτες να κάνουν δραστηριότητες υψηλής ζήτησης ενέργειας σε ώρες εκτός αιχμής.

Επίλογος

Το να κερδίσεις τους σκεπτικιστές για την καθαρή ενέργεια που φοβούνται τα μπλακ άουτ είναι μια πρόκληση, αλλά ο Jacobson πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν ότι το  μέλλον, το οποίο ο ίδιος έχει σχεδιάσει. Ανανεώσιμες λύσεις για πλοία και αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, είπε. «Αλλά αυτά είναι στον πίνακα σχεδίασης. Και γνωρίζουμε ότι τεχνικά μπορεί να γίνει».

Κατέληξε, λοιπόν στο ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα και εμπόδιο είναι η εκπαίδευση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και δεν γνωρίζουν τι είναι δυνατό και εφικτό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης