Ενέργεια

EBIKEN: Καθυστέρηση στην εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί σε οφειλές 120 εκατ στην βιομηχανία

EBIKEN: Καθυστέρηση στην εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί σε οφειλές 120 εκατ στην βιομηχανία
Παραμένει απροσδιόριστο χρονικά το πότε θα ανοίξει για το 2022, γεγονός που σημαίνει, ότι οι επιλέξιμες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης θα συνεχίσουν να χρεώνονται ΕΤΜΕΑΡ 8,78 Ευρώ/MWh

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση μαίνεται και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν η πολιτεία δεν εφαρμόζει μέτρα που είναι ήδη θεσμοθετημένα όπως το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή η οφειλές προς τη βιομηχανία υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια.
Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση στην επιστροφή χρημάτων που ήδη έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο ενώ δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την καταγραφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ το 2021 και βεβαίως ούτε το 2022.

Αρχική καθυστέρηση 4 ετών!

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2014 προβλέπεται η παροχή σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την αποπληρωμή των ΑΠΕ. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωσε όλα τα κράτη μέλη να υποβάλλουν το αργότερο έως το τέλος του 2019 προς έγκριση μηχανισμό χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι καταναλωτές υποχρεούνται σε μια χρέωση βάσης (ΧΒ), εκτός συγκεκριμένων επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων, που δικαιούνται μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ ίσης με το 15% της χρέωσης βάσης.
Όπως σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να πάρουν έγκριση εγκαίρως. Η Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «παραδοσιακά έχει ….φιλοβιομηχανική πολιτική, καθυστέρησε σχεδόν τέσσερα χρόνια να εγκρίνει τον μηχανισμό του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ ο οποίος τελικώς τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2019.
Για την εφαρμογή του μέτρου άνοιξε πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για τα έτη 2019-2020 πριν ένα έτος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δρομολογηθεί η επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους δικαιούχους της έκπτωσης.

Ανάκτηση για την Μέση Τάση

Ήδη καταγράφεται τεράστια καθυστέρηση, πλέον του ενός έτους, στην εκκαθάριση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020, η οποία μεταφράζεται σε καθυστέρηση απόδοσης σημαντικών ποσών σε μεγάλο αριθμό βιομηχανιών.
Η πλατφόρμα για το 2021 άνοιξε προ μηνός και παραμένει απροσδιόριστο χρονικά το πότε θα ανοίξει για το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιλέξιμες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης θα συνεχίσουν να χρεώνονται ΕΤΜΕΑΡ 8,78 Ευρώ/MWh, όταν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για τη Μέση Τάση έχει τριπλασιαστεί.
Η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι το πρόβλημα ανάγεται στο ότι θα πρέπει να γίνει ανάκτηση αντίστοιχων ποσών ΕΤΜΕΑΡ από σειρά επιχειρήσεων οι οποίες επίσης τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση. Και τούτο διότι η χρέωση των 8,78 ευρώ σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση. Όσο δε περνούν τα χρόνια τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν αυξάνονται.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η μη επιστροφή ποσών της τάξης των 120 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια σε βιομηχανίες της Μέσης Τάσης και μάλιστα τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί κινδυνεύει να τις οδηγήσει σε χρεωκοπία με ευθύνη της πολιτείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης