Διεθνή

Putin: H Ρωσία δεν θέλει σύγκρουση αλλά χρειάζεται εγγυήσεις εδώ και τώρα

Putin: H Ρωσία δεν θέλει σύγκρουση αλλά χρειάζεται εγγυήσεις εδώ και τώρα

Γερμανία και Γαλλία προτρέπουν όλες τις πλευρές να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με την Ουκρανία και τη Δύση, δήλωσε ο πρόεδρος Vladimir Putin την Πέμπτη, αλλά χρειάζεται μια «άμεση» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στις απαιτήσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης των εντάσεων Ανατολής-Δύσης αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κίεβο κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει μια νέα επίθεση στον νότιο γείτονά της, έναν ισχυρισμό που η Μόσχα αρνείται.
Ο Putin, σύμφωνα με το Reuters, έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον κίνδυνο σύγκρουσης με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.

«Αυτή δεν είναι η (προτιμώμενη) επιλογή μας, δεν το θέλουμε», είπε στους δημοσιογράφους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά έχουν προειδοποιήσει τον Putin ότι θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας ρωσικής επίθεσης.
Ο Putin είπε ότι η Ρωσία έλαβε μια γενικά θετική αρχική απάντηση στις προτάσεις ασφαλείας που παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτόν τον μήνα με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης και ότι είναι αισιόδοξος για την προοπτική των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως είπε θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους στη Γενεύη.
Αλλά σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Putin ανέφερε πώς το ΝΑΤΟ είχε «ξεγελάσει ευθαρσώς» τη Ρωσία με διαδοχικά κύματα επέκτασης από τον Ψυχρό Πόλεμο και είπε ότι η Μόσχα χρειάζεται επειγόντως μια απάντηση. «Πρέπει να μας δώσετε εγγυήσεις, και αμέσως - τώρα», είπε.

Απορρίπτει τις κατηγορίες

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι μπορεί να προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία καθώς δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Λέει ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση - συμπεριλαμβανομένης μιας υπόσχεσης να μην διεξάγει στρατιωτική δραστηριότητα το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη - επειδή η ασφάλειά της απειλείται από τους αυξανόμενους δεσμούς της Ουκρανίας με τη δυτική συμμαχία καθώς και από την πιθανότητα να αναπτυχθούν πύραυλοι του ΝΑΤΟ εναντίον της στο ουκρανικό έδαφος . "Απλώς θέσαμε ευθέως το ερώτημα ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους, θα πρέπει να μας απαντήσουν με κάτι", είπε ο Putin.

Γερμανία και Γαλλία

Η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν τόσο τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σεβαστούν την αποκατάσταση της πλήρους κατάπαυσης του πυρός, ανέφεραν τα υπουργεία Εξωτερικών τους σε κοινή anako;invshτην Πέμπτη.
«Προτρέπουμε τις πλευρές να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συζητήσεις για περαιτέρω βήματα στον ανθρωπιστικό τομέα, π.χ. άνοιγμα σημείων διέλευσης και ανταλλαγή κρατουμένων, μαζί με τα υπόλοιπα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού του 2019», ανέφεραν τα υπουργεία. .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης