Ενέργεια

Τα μειωμένα αποθέματα αργού οδήγησαν στα 70 δολ. το πετρέλαιο

Τα μειωμένα αποθέματα αργού οδήγησαν στα 70 δολ. το πετρέλαιο

 Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν στα 70 δολαρίων αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και της κήρυξης ανωτέρας βίας στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Λιβύης

Η αλληλεξάρτηση των τιμών του πετρελαίου και των ειδήσεων για την παραλλαγή Omicron έχει υποχωρήσει κάπως αυτή την εβδομάδα, καθώς η συνολική πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η διακοπή του εφοδιασμού στη Λιβύη έχουν οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο σύμφωνα με το OilPrice.

Παρά το γεγονός ότι η προσφορά αργού στις ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 11,6-11,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η ισχυρή ζήτηση προκάλεσε άλλη μια εβδομάδα μείωση των αποθεμάτων στα 4,7 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Λιβύη που διανύει ακόμη μια περίοδο εσωτερικής διαμάχης έχει υποχωρήσε περίπου 300.000 βαρέλια/ημέρα αργού πετρελαίου δώρο Χριστουγέννων στους «ταύρους» του πετρελαίου.
Από την Τρίτη, το Brent διαπραγματευόταν περίπου 75,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI κινήθηκε για τελευταία φορά γύρω στα 73 δολάρια το βαρέλι.
Τα αποθέματα SPR των ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. Καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν σε προγραμματισμένο SPR ( διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων), το συνολικό απόθεμα στρατηγικών αποθεμάτων αργού μειώθηκε στα 596 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2002.

ηπα2.JPG

ηπα1.JPG



Φυσικό αέριο

Η ΕΕ εξακολουθεί να διερευνά τις ενέργειες της Gazprom στην Ευρώπη. Με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να σημειώνουν νέο ρεκόρ €182/MWh (που ισοδυναμεί με 63 $ ανά mmBtu) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανενεργοποίησε την έρευνά της για τις ενέργειες της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom παρά το γεγονός ότι δεν είχε βρει στοιχεία για εικασίες νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στο τέλος της εβδομάδας υποχώρησαν από τα υψηλά τους. Καθώς η Gazprom γεμίζει τη δεύτερη γραμμή του Nord Stream 2, για να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF μειώθηκαν κατά 20% την ημέρα στα 132 ευρώ ανά MWh (48 δολάρια ανά mmBtu), σηματοδοτώντας ότι περισσότερο ρωσικό αέριο έρχεται σύντομα στην Ευρώπη.


Η ExxonMobil στην Κύπρο

Στα γεγονότα της εβδομάδας περιλαμβάνεται και η έναρξη γεωτρήσεων της ExxonMobil στην Κύπρο. Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil επανέλαβε τη γεώτρηση στην υπεράκτια περιοχή 10 της Κύπρου μετά από 20μηνη παύση που προκλήθηκε από τον COVID, ανοίγοντας ένα πηγάδι αξιολόγησης για την ανακάλυψη της Glafcos το 2019 που υπολογίζεται έως και 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (225 bcm).


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης