Τελευταία Νέα

Η έκθεση του ΙΕΑ για το «ρόδινο» μέλλον των ΑΠΕ - Που εντοπίζεται η αναζήτηση ισορροπίας

Η έκθεση του ΙΕΑ για το «ρόδινο» μέλλον των ΑΠΕ - Που εντοπίζεται η αναζήτηση ισορροπίας
Οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν μεταφράζονται σε υψηλότερες επιδοτήσεις για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό

Αν και το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τεχνολογιών που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), αναμένεται τα προσεχή χρόνια σημαντική στροφή στην εν λόγω τεχνολογία.

Η τιμή του πολυπυριτίου, βασικό συστατικό των φωτοβολταϊκών έχει τετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2020. Το κόστος του χάλυβα έχει αυξηθεί κατά 50%, του αλουμινίου κατά 80% και του χαλκού κατά 60%, ενώ τα ναύλα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί. Μάλιστα, ο ΙΕΑ έχει προβλέψει ότι 290 GW νέας χωρητικότητας ΑΠΕ θα εγκατασταθεί έως το 2021. Μέχρι το 2026, οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν το 95% της συνολικής νέας ισχύος που προστίθεται στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα σημαντικά επιμέρους στοιχεία

Οποιαδήποτε αύξηση του αρχικού CAPEX έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της επένδυσης, αναμεταδίδει το downtoearth.org.in Με βάση τη σύγκριση των μέσων τιμών των εμπορευμάτων μεταξύ 2019 και 2021, ο IEA εκτίμησε ότι ολόκληρο το επενδυτικό κόστος των φωτοβολταϊκών και των χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 25% ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και των ναύλων.

Η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων δεν επηρεάζει άμεσα το κόστος επένδυσης, καθώς οι προγραμματιστές, οι κατασκευαστές και άλλοι τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν συνήθως προμήθειες στο κατάστημα και έχουν συμβόλαια που βασίζονται σε προηγούμενες τιμές. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των logistics έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα, αυξάνοντας ενδεχομένως το κόστος της ενέργειας που παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

34_13.JPG

Η ανταγωνιστική τάση ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν μεταφράζονται σε υψηλότερες επιδοτήσεις για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας από τις κυβερνήσεις.

Περίπου το 90% όλων των αιολικών και ηλιακών projects έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής, είτε μέσω Feed-in-Tariffs είτε μέσω σύμβασης. Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών τιμών των εμπορευμάτων, πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το κόστος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και να περιορίσει την αύξηση της επέκτασης της δυναμικότητας των αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών.

Η αστάθεια των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ιδίως του φυσικού αερίου — το οποίο έχει προβλεφθεί ως παραδοσιακό καύσιμο στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ινδίας — ωθεί την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.

Αντί επιλόγου

Με την πάροδο του χρόνου, οι παγκόσμιες ενεργειακές μεταβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς τις ροές ορυκτών και ενεργειακών πόρων. Καθώς επεκτείνονται οι ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η σχέση ενέργειας-ορυκτών αναμένεται να γίνει πιο σημαντική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες - οι οποίες θα μπορούσαν να μετριάσουν σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη - απαιτούν συγκεκριμένους ορυκτούς πόρους σε σημαντικές ποσότητες, γεγονός που καθιστά την εξάντληση των πόρων μια πραγματική ανησυχία. Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών, που στην παρούσα φάση είναι ξεχωριστά «σώματα». Η ενεργειακή μετάβαση είναι βιώσιμη μόνο με τη σύνδεση αυτών των τομέων. Απαραίτητη τέλος, είναι και η κυκλική οικονομία για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας υλικών/ορυκτών και της ασφάλειας του εφοδιασμού. Διαφορετικά, η επίτευξη του στόχου Net-Zero μέχρι το 2050 θα παραμείνει όνειρο επί χάρτου.

www.worldenergynews.gr

               

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης