Ενέργεια

Την πρώτη ευρωπαϊκή μπαταρία ιόντων λιθίου παρήγαγε η σουηδική Northvolt

Την πρώτη ευρωπαϊκή μπαταρία ιόντων λιθίου παρήγαγε η σουηδική Northvolt
Είναι η πρώτη μπαταρία του είδους της που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και συναρμολογήθηκε πλήρως σε ένα «γιγαεργοστάσιο» από μια εγχώρια ευρωπαϊκή εταιρεία μπαταριών
Η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρήγαγε την πρώτη της μπαταρία ιόντων λιθίου στο εργοστάσιό της στη Skelleftea, τηρώντας την προθεσμία έναρξης παραγωγής στη μονάδα πριν από το τέλος του 2021 σύμφωνα με το CNBC.

Η Northvolt, η οποία ανταγωνίζεται το τμήμα κατασκευής μπαταριών της Tesla και αποτιμήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη μπαταρία του είδους της που έχει πλήρως σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και συναρμολογηθεί σε ένα gigafactory από μια εγχώρια ευρωπαϊκή εταιρεία μπαταριών.

Ένα γιγαεργοστάσιο μπορεί να ταξινομηθεί ως εγκατάσταση μπαταριών μεγάλης κλίμακας όπου η ετήσια παραγωγή μετράται σε γιγαβατώρες (GWh).
Η εγκατάσταση, Northvolt Ett αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 60 GWh. Η μπαταρία βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο gigafactory την Τρίτη, ανακοίνωσε η Northvolt.
«Φυσικά, αυτό το πρώτο κύτταρο είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Peter Carlsson, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Northvolt.
«Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, προσβλέπουμε στη Northvolt Ett να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα για να επιτρέψει την ευρωπαϊκή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Συμβόλαια 30 δισ. δολ.

Η πλειοψηφία των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο κατασκευάζεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά η Northvolt ελπίζει να το αλλάξει αυτό. Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο από 6 ετών, η Northvolt έχει υπογράψει συμβόλαια αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Volkswagen, Volvo και Polestar.
Η Northvolt ανακοίνωσε ότι οι εμπορικές παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2022, προσθέτοντας ότι η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί στις 60 γιγαβατώρες τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι αρκετό για την προμήθεια μπαταριών για περίπου 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα.
Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια από μια σειρά επενδυτών για να τη βοηθήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Ο πιο πρόσφατος γύρος χρηματοδότησης, ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα της Northvolt, προερχόταν από την Goldman Sachs και τη VW, μαζί με νέους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των σουηδικών συνταξιοδοτικών ταμείων AP1, AP2, AP3, AP4 και του καναδικού παρόχου συντάξεων OMERS.
Προηγούμενοι επενδυτές, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek και η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Baillie Gifford, επένδυσαν επίσης στον γύρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης