Ενέργεια

Zerohedge: Παράταση της ενεργειακής κρίσης ως το 2023 - «Ναυάγιο τρένου, γνωστό εδώ και μήνες»

Zerohedge: Παράταση της ενεργειακής κρίσης ως το 2023 - «Ναυάγιο τρένου, γνωστό εδώ και μήνες»
Το 2021, οι ολλανδικές τιμές φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν περισσότερο από 400% λόγω των χαμηλών προμηθειών

Αν και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης απέχει πολύ από τον επίλογό της, ένας στόλος δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ πρόκειται να ανεφοδιάσει την ήπειρο που «λιμοκτονεί για καύσιμα», σύμφωνα με το Oilprice.

ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν για έκτη ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερο από ένα χρόνο. Παρόλο όμως που οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν από υψηλά ρεκόρ, οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλοί μέχρι το 2023.

456_1.jpg

Οι φετινές επιδόσεις

Το 2021, οι ολλανδικές τιμές φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν περισσότερο από 400% λόγω των χαμηλών προμηθειών ενόψει του χειμώνα και τη μείωση των ροών από τη Ρωσία. Χθες (29/12) μάλιστα, οι τιμές υποχώρησαν εκ νέου έως και 10%, αλλά παρέμειναν πέντε φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Αν και τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν την κατεύθυνση τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοιων LNG προς την Ευρώπη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση και τίποτε περισσότερο.

«Το πρόβλημα του φυσικού αερίου της Ευρώπης μπορεί να μην εξαφανιστεί το επόμενο έτος», δήλωσε ο Andrew Hill, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης αερίου στο BloombergNEF και πρόσθεσε ότι: «Τα γεωπολιτικά ζητήματα και η αγανάκτηση με τη Ρωσία, ιδιαίτερα γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2, θα αυξήσουν το περιθώριο για τη Ρωσία να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, και ενδεχομένως πολύ περισσότερο». Τα καλά νέα είναι ότι οι προμήθειες LNG εισέρχονται στο δίκτυο καθώς οι τρέχουσες καιρικές προοπτικές είναι ήπιες προς το παρόν.

90_22.jpg

Οι προειδοποιήσεις

Επίσης, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προειδοποιούν ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί μέχρι το 2023. Σύμφωνα με τους Financial Times, τα βρετανικά νοικοκυριά θα νιώσουν τον πόνο των πρωτοφανών λογαριασμών ρεύματος για τουλάχιστον άλλους 18 μήνες.

Επίσης, ο Martin Young αναλυτής της Investec, είπε ότι «θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω ανοδική πίεση στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών τον Οκτώβριο του 2022». Ο γραμματέας επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng είπε στους παρευρισκόμενους σε μια τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα (27/12) ότι θα χρειαζόταν περισσότερη ανακούφιση για τα νοικοκυριά.

«Αυτό είναι ένα ναυάγιο τρένου που βλέπουμε να έρχεται εδώ και μήνες. Είναι καιρός η κυβέρνηση να παρέμβει και να υποστηρίξει αυτούς που θα πληγούν περισσότερο από μια αναπόφευκτη καταιγίδα τιμών», δήλωσε ο Adam Scorer, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης National Energy Action.

Συνοψίζοντας, η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει εύκολα και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2022 ή ακόμα και το 2023. Ίσως οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να περιστρέφονται γύρω από την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας για τον ανεφοδιασμό των εξαντλημένων αποθεμάτων της Ευρώπης πριν από το καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης