Ενέργεια

Έξοδος της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια - Νέα «λουκέτα» σήμερα (31/12)

Έξοδος της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια - Νέα «λουκέτα» σήμερα (31/12)
Η γερμανική πυρηνική ενέργεια παρήγαγε πάνω από 65 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

Οι γερμανικοί αντιδραστήρες στο Grohnde, στο Brokdorf και στο Gundremmingen με συνδυασμένη ισχύ 4,2 GW πρόκειται να τερματίσουν την παραγωγή τους σήμερα (31 Δεκεμβρίου), με τις μονάδες να αποσυνδέονται από το δίκτυο το βράδυ, σύμφωνα με στοιχεία διαφάνειας.

Ειδικότερα, οι μονάδες Grohnde 1,4 GW και 1,5 GW Brokdorf στη βόρεια Γερμανία είχαν προγραμματιστεί να κατεβάσουν διακόπτη το βράδυ γύρω στις 22:30 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον χειριστή PreussenElektra.

Σημειώνεται ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot για τις 31 Δεκεμβρίου υποχώρησαν εν μέσω αύξησης του ανέμου άνω των 30 GW. Μάλιστα, το  βασικό φορτίο για την επόμενη μέρα διαμορφώθηκε στα 12,13 ευρώ/MWh, το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών και σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ των 416,72 ευρώ/MWh μόλις πριν από εννέα ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Epex Spot.

Η έξοδος από την πυρηνική ενέργεια

Οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γερμανίας Robert Habeck και Steffi Lemke (και οι δύο Πράσινοι) χαιρέτησαν την εν λόγω κίνηση που θα λάβει σάρκα και οστά σε λίγες ώρες. Τα σχέδια για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια χρονολογούνται δύο δεκαετίες.

Το 2011 μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει αμέσως τους αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και να αντιστρέψει μια προγραμματισμένη παράταση χρόνου λειτουργίας για σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια ορίζοντας υποχρεωτικές ημερομηνίες κλεισίματος.

Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις σύγχρονοι αντιδραστήρες έκλεισαν, στα τέλη του 2015, στα τέλη του 2017 και στα τέλη του 2019. Τα τελευταία έξι λουκέτα έγιναν σε χρόνο-αστραπή και συμπίπτουν με το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα και λιγνιτών. Τέλος, η  γερμανική πυρηνική ενέργεια παρήγαγε πάνω από 65 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το 12% της γερμανικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης