Ενέργεια

Η Κροατία διακόπτει τις συνομιλίες με την ουγγρική MOL για την εξαγορά της INA

Η Κροατία διακόπτει τις συνομιλίες με την ουγγρική MOL για την εξαγορά της INA

Θα αμφισβητήσει απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου

 

Η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις συνομιλίες με τον ουγγρικό ενεργειακό όμιλο MOL σχετικά με την αγορά μετοχών της κροατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου INA, επειδή θέλει να αμφισβητήσει την απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου σχετικά με τα δικαιώματα διαχείρισης της MOL.

Η MOL δήλωσε στο κροατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina ότι η συμφωνία μετόχου ήταν έγκυρη και μπορούσε να αλλάξει μόνο μέσω συμφωνίας από τα εμπλεκόμενα μέρη. Η INA, στην οποία η MOL κατέχει σχεδόν το 50% και η Κροατία κατέχει το 45%, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το 2016, ένα διεθνές όργανο εμπορικής διαιτησίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τις διεφθαρμένες δραστηριότητες σε μια υπόθεση που αφορούσε τη MOL.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Tomislav Coric δήλωσε ότι η κροατική κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρότερη νομική θέση μετά από απόφαση του Κροατικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Επικύρωσε ένα πόρισμα του 2019 από κατώτερο δικαστήριο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ivo Sanader και ο επικεφαλής του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MOL ήταν ένοχοι σε υπόθεση διαφθοράς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της MOL Zsolt Hernadi και ο Sanader, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2009, έχουν αρνηθεί αμφότεροι ότι διέπραξαν αδικήματα. Ο Coric είπε επίσης ότι η Κροατία και η Ουγγαρία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την τιμή των μετοχών της INA στις συνομιλίες επαναγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης