Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TEM: 9 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για επανασυνδέσεις ρολογιών - Ποιοί δικαιούνται του επιδόματος

TEM: 9 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για επανασυνδέσεις ρολογιών - Ποιοί δικαιούνται του επιδόματος
Αναλυτικά τα κριτήρια για τους δικαιούχους και η διαδικασία επιβολής της αίτησης

Από τον ειδικό λογαριασμό «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ)», με το ποσό των 9.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο ειδικός λογαριασμός για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας κ. κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεοδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β' 6302 / 29.12.2021).
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση στον κατά τόπον αρμόδιο Δήμο, θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Ειδικότερα, θα πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 31.12.2021, να αποσυνδεθούν ή να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 15.02.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις, πρέπει να επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαπιστώσει ότι η παροχή είναι αποσυνδεδεμένη. Επίσης, οφείλει να εξετάζει τις υποβληθείσες αιτήσεις, να αξιολογεί την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και εφόσον πληρείται το σύνολο των προϋποθέσεων, να δίνει άμεσα την εντολή για την επανασύνδεση των ευπαθών καταναλωτών. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος.

Ποιά δικαιολογητικά προσκομίζονται

Για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα υποβάλλουν αίτηση προς τον αρμόδιο κατά τόπο Δήμο, προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
αα) δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού,
αβ) δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της,
αγ) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού,
αδ) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού,
αε) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
αστ) γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω,
αζ) βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ' οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.
αη) αντίγραφο λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε εισοδηματικό ή περιουσιακό στοιχείο ή η σύνθεση του νοικοκυριού έχει μεταβληθεί κατά την υποβολή της αίτησης σε σχέση με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή, όπως καταστάσεις μισθοδοσίας τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών, μπορεί είτε να ζητά την προσκόμιση περαιτέρω στοιχείων είτε να διενεργεί κοινωνική έρευνα και επισκέψεις για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

Η διαδικασία επανασύνδεσης

Εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνεται από τον δήμο, προκειμένου να αναζητήσει τον τελευταίο Προμηθευτή, που εκπροσωπούσε τον καταναλωτή πριν την καταγγελία της σύμβασης ή πριν από την αποκοπή της παροχής του από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συγκεκριμένος Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κάνει έλεγχο όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια των ευπαθών καταναλωτών και να καθορίζει αναλογικά το ύψος του ποσού του ειδικού βοηθήματος. Στην περίπτωση που εκκρεμούν οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ η οφειλή θα αθροίζεται και θα εξοφλείται αναλογικά.

Ο έλεγχος των τεχνικών στοιχείων που απαιτούνται για την επανασύνδεση των «ρολογιών» θα γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το ποσό του ειδικού βοηθήματος θα καταβάλλεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ( έχει ορισθεί ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού) απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίον εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου και θα εκδίδει εντολή επανασύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος θα υλοποιεί την επανασύνδεση, δίχως χρέωση τελών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης