Ενέργεια

Στους δήμους το 10% του μερίσματος των διαχειριστών δικτύων αερίου προς τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Στους δήμους το 10% του μερίσματος των διαχειριστών δικτύων αερίου προς τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Καθορίζονται οι όροι απόδοσής του στους Δήμους - Οι διαχειριστές θα πρέπει να καταβάλλουν τα ποσά σε δύο ισόποσες δόσεις

Ποσό ίσο με το 10% του μερίσματος που αποδίδουν στη ΔΕΠΑ Υποδομών για τα έτη 2019 και 2020 οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου, δηλαδή οι ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η ΕΔΑ Αττικής και η ΔΕΔΑ, οφείλουν να καταβάλλουν προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ως ειδικό τέλος. Αυτό προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τεύχος  6292 / 29.12.2021). Στην ίδια απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία και οι όροι απόδοσής του ειδικού τέλους από την ΚΕΔΕ στους δικαιούχους Δήμους, καθώς και η κατανομή του ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Δήμου στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
Το ποσοστό συμμετοχής κάθε Δήμου στο ειδικό τέλος, θα προκύπτει από το κλάσμα της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην γεωγραφική περιοχή του δικαιούχου Δήμου, προς την κατανάλωση φυσικού αερίου στο σύνολο των δικαιούχων Δήμων στα γεωγραφικά όρια του αντίστοιχου Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου τα στοιχεία στην ΚΕΔΕ

Οι αρμόδιοι Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου θα πρέπει έως τα τέλη Φεβρουαρίου (το αργότερο έως τις 28/2/2022) να παρέχουν στην ΚΕΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την κατανομή του καταβληθέντος ποσού στους δικαιούχους Δήμους. Ειδικότερα, θα πρέπει να παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η πραγματοποιηθείσα κατανάλωση φυσικού αερίου κατά το χρονικό διάστημα 01.01.2019 έως και 31.12.2020. Για την κατανομή του ποσού στους δήμους θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Εάν σε κάποιον δήμο δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία, τα ποσά από το ειδικό τέλος θα κατατίθενται στην οικεία Δ.Ο.Υ. Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν, ο κάθε δήμος θα μπορεί να τα διαθέσει αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων τοπικής ανάπτυξης σε περιοχές εντός των ορίων του.

Σε δύο δόσεις οι καταβολές

Όσον αφορά στον χρόνο καταβολής του τέλους, κάθε Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου θα πρέπει να καταβάλλει στην ΚΕΔΕ το ποσό του τέλους που του αναλογεί σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 31.03.2022 και η δεύτερη έως τις 30.04.2022.
Η ΚΕΔΕ υποχρεούται να αποδώσει το καταβληθέν σε αυτήν τέλος στους Δήμους εντός δύο μηνών από την καταβολή του από τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.
Επίσης, έναν μήνα μετά την καταβολή στους δήμους, η ΚΕΔΕ θα πρέπει να υποβάλει στον κατά περίπτωση αρμόδιο Διαχειριστή τα σχετικά παραστατικά. Επίσης, η απόφαση της ΚΕΔΕ αναφορικά με την κατανομή του τέλους στους Δήμους, καθώς και τα παρασχεθέντα στοιχεία πρέπει να κοινοποιούνται επίσης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αντιστοίχως, οι δικαιούχοι Δήμοι υποχρεούνται να υποβάλουν στο ΥΠΕΝ και στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα απολογιστικά στοιχεία για την αξιοποίηση των εσόδων που προέρχονται από το ειδικό τέλος εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης