Ενέργεια

Από το σκαν των θεσμών οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα - Στόχος να καλυφθεί το 70-80% των καταναλωτών

Από το σκαν των θεσμών οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα - Στόχος να καλυφθεί το 70-80% των καταναλωτών
Έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα οι Θεσμοί - Οι παράγοντες που θα ρίξουν τις τιμές στην ελληνική αγορά σύμφωνα με την Επιτροπή

Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν θα τεθεί το νέο σύστημα υπολογισμού των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Χαμηλής και της Μέσης Τάσης που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σρέκας το νέο σύστημα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πριν την θεσμοθέτηση του, με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων θα τεθεί προς έγκριση στους εκπροσώπους τω Θεσμών και κατά κύριο λόγο της Κομισιόν στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Χθες ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι ο νέος μηχανισμός θα αφορά οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ωστόσο όπως έχει διαμηνυθεί από τις Βρυξέλλες και προβλέπεται στα “προαπαιτούμενα” της νέας αξιολόγησης το μέτρο δεν μπορεί να αφορά πλέον όλους τους καταναλωτές, αλλά τους πιο ευάλωτους.

Στόχος να καλυφθεί το 70-80% των καταναλωτών

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το νέο σύστημα δεν θα είναι οριζόντιο, όπως συνέβη το τελευταίο τετράμηνο του 2021 αλλά θα εμπεριέχει κριτήρια κατ΄ αρχήν κατανάλωσης αλλά και χρήσης της κατοικίας, δηλαδή εάν είναι πρώτη κατοικία ή παραθεριστική. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα κριτήρια που θα θεσπίσει να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την περίμετρο του μέτρου, ώστε να συμπεριλάβει και τα μεσαία εισοδήματα, φθάνοντας ενδεχομένως ως το 70-80% των καταναλωτών ηλεκτρισμού.
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έχουν επαφές με τις ελληνικές αρχές την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, όπως περιγράφονται στην 12η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ο συνολικό κόστος των επιδομάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως αυτά σχεδιάζονταν ως τα μέσα Νοεμβρίου (ως 60 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 KWh ανά μήνα) ανέρχονταν στο 0,2% του ΑΕΠ για το 2021 και θα καλυφθούν πλήρως από τα αυξημένα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η κυβέρνηση αύξησε επίσης το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο ανεβάζει τις ενεργειακές τιμές στην Ελλάδα

Στην ίδια έκθεση η Επιτροπή επισημαίνει ότι σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι περίπου 14% πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ, με βάση τις τιμές ηλεκτρισμού του Σεπτεμβρίου , μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού 14%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Παρότι η άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα διεθνών εξελίξεων, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ακριβή ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων, εγχώριας προέλευσης, όπως η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ θεωρεί ότι η πλήρης ολοκλήρωση στις πανευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και η συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης (demand response) στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν ακόμα σε μία ανοικτή διαδικασία, που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση η σχετικά υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για τους ενεργειακά ευάλωτους και τα νοικοκυριά χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος, αναφέρει η Κομισιόν, η οποία παραθέτει και στοιχεία, επικαλούμενη τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του 2020: Περίπου το 16,7% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα σπίτια του επαρκώς ζεστά τον περυσινό χειμώνα, ποσοστό που υπερβαίνει κατά περίπου 8,5 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης