Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στο φυσικό αέριο, αναδρομικά για όσους δεν προχώρησε η υλοποίηση

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στο φυσικό αέριο, αναδρομικά για όσους δεν προχώρησε η υλοποίηση
Όλες οι εταιρίες όμως που δραστηριοποιούνται στη λιανική φυσικού αερίου έλαβαν επιστολή με την οποία καλούνταν να προχωρήσουν σε οριζόντιες αριθμητικές εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίο

Διπλάσιοι ακόμη και τριπλάσιοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο είναι οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου που λαμβάνουν οι τελικοί καταναλωτές ως αποτέλεσμα της έκρηξης των τιμών TTF και της συνεχιζόμενης, βαθιάς ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των καταναλωτών είναι περιορισμένες, τόσο λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που περιόρισαν τις ανάγκες για θέρμανση το προηγούμενο διάστημα, όσο και εξαιτίας του κύκλου των τιμολογήσεων που έχει ως αποτέλεσμα οι εξαιρετικά υψηλές τιμές που καταγράφηκαν ειδικά τον Οκτώβριο και στα τέλη Δεκεμβρίου, να φανούν στους λογαριασμούς των τελικών καταναλωτών, τουλάχιστον ένα δίμηνο αργότερα. Έτσι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου του Νοεμβρίου που αφορούν καταναλώσεις τους Οκτωβρίου ήταν μεν αυξημένοι, όχι όμως σε επίπεδα που να τροφοδοτήσουν αντιδράσεις.

Oι καταναλωτές αναζητούν τις εκπτώσεις

Εκείνο που διερωτώνται οι καταναλωτές σε πλείστες περιπτώσεις, είναι αν έχουν ήδη περάσει ή όχι ακόμα οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς που έχουν λάβει, καθώς ειδικά τον τελευταίο μήνα οι λογαριασμοί είναι ιδιαίτερα τσουχτεροί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπτώσεις έχουν συμπεριληφθεί ήδη σε λογαριασμούς της ΕΠΑ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ και της ΖΕΝΙΘ, ενώ για τις περισσότερες εταιρίες θα συμπεριληφθούν αναδρομικά.
Όλες οι εταιρίες όμως που δραστηριοποιούνται στη λιανική φυσικού αερίου έλαβαν επιστολή με την οποία καλούνταν να προχωρήσουν σε οριζόντιες αριθμητικές εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους σε διακριτή γραμμή, έκπτωση 11 ευρώ για τον Οκτώβριο, 15 ευρώ για τον Νοέμβριο και 34 ευρώ για τον Δεκέμβριο. Τα ζητήματα τεχνικής φύσεως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα στο σύνολό τους, για να μπορέσει το σύνολο της αγοράς να υλοποιήσει την πολιτική αυτή  και σε αυτό έχει παίξει ρόλο  η καθυστερημένη ενημέρωση των ιδιωτών.

Τα προβλήματα των παρόχων

Παράλληλα οι πάροχοι δεν προμηθεύονται φυσικό αέριο μόνο από την ΔΕΠΑ αλλά και από ιδιώτες εισαγωγείς, ενώ κάποιοι προμηθεύονται μόνο από ιδιώτες. Εδώ λοιπόν τίθεται το ζήτημα των επιστροφών από τη ΔΕΠΑ έναντι της μείωσης που δίνουν στους τελικούς καταναλωτές.  Το ξεκαθάρισμα αυτό έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΠΑ η Deloitte η οποία και εκλήθη να κάνει τους σχετικούς λογαριασμούς. Βεβαίως όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η Deloitte εκλήθη να βρει τρόπο να εφαρμόσει μια ειλημμένη απόφαση και όχι να καταρτίσει εξαρχής έναν μηχανισμό εκπτώσεων γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.

Η σχετική μελέτη της εταιρίας έχει προχωρήσει αλλά το πρόβλημα του τι θα γίνει με παρόχους που δεν προμηθεύονται αέριο από τη ΔΕΠΑ, ή προμηθεύονται από περισσότερες πηγές, παραμένει. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος της ΔΕΠΑ για τις εκπτώσεις Οκτωβρίου Δεκεμβρίου υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και για τον Ιανουάριο σε 20 εκατ. ευρώ

Αναδρομικά για όσους καταναλωτές δεν έλαβαν τις εοιδοτήσεις

Πάντως όλοι οι πάροχοι δηλώνουν ότι θα συμπεριλάβουν στους λογαριασμούς των τελικών καταναλωτών τις αριθμητικές εκπτώσεις, που προαναφέρθηκαν και εφόσον αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής θα γίνει αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Σε ότι αφορά δε τον Ιανουάριο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα αφού στους λογαριασμούς θα πρέπει να περιλαμβάνεται η έκπτωση των 20 ευρώ ανά θερμική MWh που παρέχεται στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και επιπλέον 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ.
Όσο δε για την έκκληση της κυβέρνησης δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για παροχή εκπτώσεων αντίστοιχων με αυτών της ΔΕΠΑ, και από τους ιδιώτες προμηθευτές αερίου φαίνεται ότι δεν θα εισακουστεί, αφού όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δεν υπάρχουν περιθώρια αφού το 2021 ήταν μια καταστροφική χρονιά.

Έτσι μέχρι στιγμής μπορεί μεν να έχει λειτουργήσει, τουλάχιστον επικοινωνιακά, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παρέμβει αρκετά νωρίς ήδη από τον Σεπτέμβριο για το ρεύμα και από τον Νοέμβριο για το φυσικό αέριο ανακοινώνοντας επιδοτήσεις και εκπτώσεις που καθησυχάζουν τους καταναλωτές, αλλά οι πάροχοι, δηλαδή οι εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Και αυτό γιατί ήδη βιώνουν ισχυρές πιέσεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα τους για να προμηθευτούν φυσικό αέριο, για το οποίο θα πληρωθούν τουλάχιστον ένα δίμηνο αργότερα.
Παράλληλα ανησυχούν εξαιρετικά για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κύμα ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, κάτι που δεν συνέβη τους πρώτους μήνες της κρίσης, όμως όσο ο χειμώνας προχωρεί χωρίς αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Σε ότι αφορά τώρα το ακριβές ύψος και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μετακιλύσουν οι πάροχοι στους τελικούς καταναλωτές τις εκπτώσεις που έχει ανακοινώσει η ΔΕΠΑ για τον Οκτώβριο (16%), τον Νοέμβριο (16%) και τον Δεκέμβριο (40%), η εικόνα ξεκαθάρισε περί τα τέλη του 2021. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους σε διακριτή γραμμή, έκπτωση 11 ευρώ για τον Οκτώβριο, 15 ευρώ για τον Νοέμβριο και 34 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης