Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Οι αβεβαιότητες της ζήτησης στην 10ετία - Στο 4,2% η αύξηση της ζήτησης στο 10μηνο του 21

ΑΔΜΗΕ: Οι αβεβαιότητες της ζήτησης στην 10ετία - Στο 4,2% η αύξηση της ζήτησης στο 10μηνο του 21
Η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη των αιχμών αυξάνεται από την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ που θα κληθεί να ικανοποιήσει το Σύστημα.
Σημαντικές αβεβαιότητες ως προς την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και κυρίως ως προς τον  προσδιορισμό των αιχμών του φορτίου διαπιστώνει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2023-2032, το οποίο δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η διαμόρφωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας COVID-19, ενώ σε ότι αφορά την πρόβλεψη της αιχμής η αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς εξαρτάται πολύ έντονα από τον καιρό και κυρίως από τη θερμοκρασία και ειδικά τη διάρκεια των περιόδων πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Επιπλέον, η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη των αιχμών αυξάνεται από την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ που θα κληθεί να ικανοποιήσει το Σύστημα.

Οι αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ για την κατάρτιση του δεκαετούς έχει θεωρηθεί ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που συντελούνται στο ενεργειακό σύστημα αλλά και η συγκυρία της ενεργειακής κρίσης ήταν παράγοντες που έπρεπε να συνυπολογιστούν για τον προσδιορισμό της εξέλιξης τόσο της ζήτησης όσο και της αιχμής έτσι πέραν της εξέλιξης του ΑΕΠ στην εξίσωση μπήκαν και:
Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες (κλιματισμός, χρήση ηλεκτρισμού στις μεταφορές, χρήση υπολογιστών, χρήση λαμπτήρων LED κ.ά.) λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών της διαβίωσης συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων.
› Η γενικότερη κατάσταση του ενεργειακού τομέα και της αγοράς του ηλεκτρισμού (επίπεδο τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ανταγωνισμός με το Φυσικό Αέριο κ.ά.).
› Ειδικές συνθήκες (υλοποίηση των έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).
› Διάφορα μέτρα όπως η εξοικονόμηση της ενέργειας, η αντιστάθμιση της αέργου ισχύος, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί κ.ά.

Οι αβεβαιότητες για τις προβλέψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η συνολική καθαρή ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 52,1 ΤWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,24% έναντι του 2018. Ωστόσο το 2020 χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση κατά 4,1% έναντι αυτής του 2019, ως επακόλουθο της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η συνολική καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 είναι αυξημένη κατά 4,2% έναντι αυτής της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΑΔΜΗΕ με τα σημερινά στοιχεία δεν είναι ασφαλής η εκτίμηση για πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην εξέλιξη της ζήτησης. Για την κατάρτιση του παρόντος ΔΠΑ έχει θεωρηθεί ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.


Σε ότι αφορά την αιχμή του φορτίου, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η πρόβλεψη της αιχμής παρουσιάζει μεγαλύτερη αβεβαιότητα από την πρόβλεψη της ζήτησης λόγω του ότι η ζήτηση της ισχύος, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν εμφανίζεται η μέγιστη ετήσια αιχμή, εξαρτάται πολύ έντονα από τον καιρό και κυρίως από τη θερμοκρασία, αλλά και δευτερευόντως από τη διάρκεια των περιόδων των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτή η εξάρτηση φαίνεται να εντείνεται συνεχώς. Παρόμοια έντονη εξάρτηση από τις χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζουν οι χειμερινές αιχμές.
Επιπλέον, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αυξάνει την αβεβαιότητα της πρόβλεψης των αιχμών που θα κληθεί να ικανοποιήσει το Σύστημα.
Οι συνθήκες μέγιστης ζήτησης εμφανίζονται εν γένει κατά τη θερινή περίοδο και στη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, ενώ οι συνθήκες ελάχιστης ζήτησης την άνοιξη κατά τις νυχτερινές ώρες. Το απόλυτο ελάχιστο του Συστήματος εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο του Πάσχα.

Μέγιστη αιχμή

Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ έχει αναχθεί σε σημαντική παράμετρο για τη λειτουργία του Συστήματος, κατά μεν τις ώρες ελαχίστου φορτίου κυρίως λόγω των αιολικών πάρκων, κατά δε τις μεσημβρινές ώρες μεγίστου φορτίου, ιδίως την εαρινή και θερινή περίοδο, και λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης φωτοβολταϊκών.
Η συνολική μέγιστη αιχμή (θεωρώντας τη διεσπαρμένη παραγωγή από ΑΠΕ στο Δίκτυο) κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους 2021, ανήλθε σε 10715 MW, σε συνθήκες ακραίου και παρατεταμένου καύσωνα, πλησιάζοντας την ιστορικά μέγιστη καταγεγραμμένη ετήσια αιχμή (10911 MW το 2007, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι περικοπές φορτίου) και παρουσιάζοντας αύξηση 12.2% έναντι αυτής του 2020. Η μέγιστη αιχμή κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 στο όριο του Συστήματος καταγράφτηκε τις ίδιες μέρες και ανήλθε σε 9431 MW, εμφανίζοντας αύξηση κατά 9.3% έναντι της αντίστοιχης του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης