E-Waste: «Βουνό» ηλεκτρονικών απορριμμάτων - Σανίδα σωτηρίας η επισκευή

E-Waste: «Βουνό» ηλεκτρονικών απορριμμάτων - Σανίδα σωτηρίας η επισκευή
Η χρήση smartphone για επτά χρόνια αντί για δυόμισι χρόνια εξοικονομεί περίπου 100 κιλά αερίων του θερμοκηπίου.

Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να ξεχνάμε και να πετάμε παλιά ηλεκτρικά προϊόντα αντί να τα επισκευάζουμε, δημιουργώντας ένα «βουνό» ηλεκτρονικών απορριμμάτων που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τα παγκόσμια ηλεκτρικά απόβλητα (e-waste) πρόκειται να αυξηθούν σε 75 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Παρακολούθηση E-Waste, που αναμεταδίδει το WEF.

Αυτό είναι ανησυχητικό, κυρίως επειδή πολλά από τα προϊόντα που έχουμε απορρίψει θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν, μειώνοντας την ανάγκη παραγωγής περισσότερων, αλλά και επειδή τα ηλεκτρονικά απόβλητα τείνουν να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Τα ενδεικτικά παραδείγματα

Μια τηλεόραση που χρησιμοποιείται για 13 χρόνια αντί για έξι εξοικονομεί περίπου 660 κιλά αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη του Oeko-Institut στη Γερμανία. Η χρήση smartphone για επτά χρόνια αντί για δυόμισι χρόνια εξοικονομεί περίπου 100 κιλά αερίων του θερμοκηπίου.

Η αλλαγή του τρόπου κατανάλωσης βρίσκεται στο επίκεντρο της λύσης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ένα κυκλικό όραμα για τον τομέα των ηλεκτρονικών αποβλήτων θα προωθήσει την εξάλειψη των αποβλήτων και θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη έως και 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Τα καλά νέα είναι ότι τα αναδυόμενα κίνητρα, οι τάσεις και οι νόμοι διευκολύνουν τους καταναλωτές να επισκευάσουν τα προϊόντα τους.

Τα μπόνους επισκευής

Ένα εμπόδιο στην επισκευή μπορεί να είναι το κόστος σε σύγκριση με την αγορά ενός νέου προϊόντος. Φέτος η Αυστρία και το γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας εισήγαγαν ένα μπόνους επισκευής με δημόσια χρηματοδότηση για να αποζημιώσουν τους καταναλωτές για μέρος του κόστους τους.

Έως και 100 € ανά άτομο είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος μπόνους, εφόσον επισκευαστεί μια ελαττωματική ηλεκτρική συσκευή.

Το δικαίωμα των επισκευών

Αρκετές χώρες εργάζονται για να θεσπίσουν νόμους που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επισκευάσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν διάφορες συσκευές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισήγαγε διάφορες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (WEEE), της Οδηγίας για τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια (ErP) και της Οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσης πόρων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Γαλλία ψήφισε τον Νόμο κατά των απορριμμάτων για μια κυκλική οικονομία (AGEC) το 2020.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν επίσης να εργάζονται με δυνατότητα επισκευής στη διαδικασία σχεδιασμού τους, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που θα διαρκέσουν περισσότερο. Τον Νοέμβριο, η Apple παρουσίασε μια πρωτοβουλία Self Service Repair που δίνει στους πελάτες πρόσβαση στα εξαρτήματα και τα εργαλεία του iPhone 12 και του iPhone 13. Η υπηρεσία θα επεκταθεί για να περιλαμβάνει ανταλλακτικά για Apple Mac με τσιπ M1 το επόμενο έτος και θα είναι διαθέσιμη πρώτα στις ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης