Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι σκληρές αλήθειες του CEO της Naftogaz για Putin και Nord Stream 2

Oι σκληρές αλήθειες του CEO της Naftogaz για Putin και Nord Stream 2
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους
Σχετικά Άρθρα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ουκρανικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Naftogaz λέει ότι είναι παράλογο ο Nord Stream 2 να μην είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων των διεθνών συνομιλιών με το Κρεμλίνο, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για περαιτέρω κυρώσεις στον αγωγό φυσικού αερίου για να αποτρέψει άλλη μια ρωσική εισβολή.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται για την προσπάθεια εκτόνωσης μιας κρίσης που προκλήθηκε από τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, αν και η πορεία προς τα εμπρός παραμένει ασαφής και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση είναι «πολύ επικίνδυνη».

Μιλώντας στο CNBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, Yuriy Vitrenko, είπε ότι εξεπλάγη όταν είδε ότι το Nord Stream 2 δεν φαίνεται να είναι κεντρικό μέρος των συζητήσεων. «Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε πώς γίνεται να μείνει απαρατήρητο ή να μην έχει συνέπειες; Οι κυρώσεις είναι επιβεβλημένες στον αγωγό. Η Δύση καλείται να δείξει ότι είναι σοβαρή».

Τα του αγωγού

Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία. Το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom που υποστηρίζεται από το κράτος και επιδιώκει να διπλασιάσει την υπάρχουσα χωρητικότητα του Nord Stream 1.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους, βαθαίνει την εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στις διάφορες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους χθες (12/1) ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας προς την Ουκρανία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην τύχη του αγωγού φυσικού αερίου. Ωστόσο, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht προειδοποίησε να μην υπάρξει σύνδεση μεταξύ του Nord Stream 2 και των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Vitrenko τόνισε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαινόταν «μάλλον πιθανή», προτού προσθέσει ότι εξακολουθούσε να ελπίζει ότι η Δύση θα σταθεί σταθερά ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή πράξη επιθετικότητας. «Η προσωπική μου εμπειρία στην αντιμετώπιση του Putn είναι ότι μπορείς να τον οδηγήσεις να κάνει το σωστό μόνο αν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη Ρωσία», πρόσθεσε. «Αν δεν είστε έτοιμοι να δείξετε ότι έχετε ισχυρή θέση και προετοιμαστείτε εκ των προτέρων, δεν έχετε καμία πιθανότητα να κερδίσετε τον Putin».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης