Ενέργεια

Biroll (ΙΕΑ): Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Biroll (ΙΕΑ): Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 Η Ρωσία μείωσε στην πραγματικότητα τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τον επικεφαλή της ΙΕΑ

 

Σχετικά Άρθρα
Οι χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία φαίνεται να έχουν «σφίξει» τεχνητά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ, Fatih Biroll προσθέτοντας ότι τα ενεργειακά συστήματα «διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους» βασιζόμενα υπερβολικά σε έναν προμηθευτή για μια βασική πηγή ενέργειας.

«Βλέπουμε ισχυρά στοιχεία «τεχνητής στεγανότητας» στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στη συμπεριφορά του κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρωσίας», έγραψε ο Birol σε ανάρτηση στο LinkedIn δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο για το ποιος ευθύνεται για τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει πάνω από 3 δισ κυβ τον μήνα τις εξαγωγές

Σε αντίθεση με άλλους προμηθευτές αγωγών στην Ευρώπη —συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Νορβηγίας— η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 και κατά 22% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2019 πρόσθεσε.
«Και αυτό συμβαίνει παρά τις εξαιρετικά υψηλές τιμές της αγοράς για το φυσικό αέριο που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες», έγραψε ο Birol.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο ή πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το μήνα, που θα ήταν σχεδόν το 10% της μέσης μηνιαίας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ.

«Κατά την άποψή μου, η σημερινή κατάσταση υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα ενεργειακά συστήματα αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους εάν βασίζονται πάρα πολύ σε έναν προμηθευτή για ένα βασικό στοιχείο. Σήμερα, είναι το φυσικό αέριο. Αύριο, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, όπως το λίθιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτρέπω τις κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας και αυτές του μέλλοντος», έγραψε ο Birol.

Η Κομισιόν για τις ανεπαρκείς παραδόσεις

Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, δήλωσε την Πέμπτη ότι «περιμένει με ανυπομονησία» την απάντηση της Gazprom σε ερωτήσεις της ΕΕ σχετικά με ανεπαρκείς παραδόσεις. Η χαμηλή ρωσική προσφορά και ο κρύος καιρός ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι παραδόσεις της Ρωσίας μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας ήταν χαμηλότερες από τα ιστορικά επίπεδα.

Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα

Τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη βρίσκονται στα ελάχιστα ιστορικά για αυτή την εποχή επίπεδα με βάση τις πολυετείς παρατηρήσεις, ενώ η απόληψη έχει υπερβεί το 50% του όγκου που είχε διοχετευθεί σ’ αυτές πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom.

Από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στις 10 Ιανουαρίου η απόληψη είχε φθάσει στο 55,6%, ή στα 22,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η γενική πληρότητα των εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη στις 10 Ιανουαρίου έφθασε στο 50,88% και αυτή τη στιγμή ο όγκος ανέρχεται στα 54,93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι δηλαδή κατά 18 δισεκατομμύρια και πλέον κυβικά μέτρα μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης