Ενέργεια

IEA: Το «ραντεβού» της Γερμανίας με το ενεργειακό ρεκόρ - Τελειώνουν άνθρακας, πυρηνικά

IEA: Το «ραντεβού» της Γερμανίας με το ενεργειακό ρεκόρ - Τελειώνουν άνθρακας, πυρηνικά
Η παραγωγή άνθρακα στη Γερμανία πρόκειται να μειωθεί το 2023 και το 2024

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, αναμένεται να γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 για πρώτη φορά από το 2002 λόγω της απόσυρσης εργοστασίων άνθρακα και της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ().

Η Γερμανία σχεδιάζει να απενεργοποιήσει όλες τις εναπομείνασες γεννήτριες πυρηνικής ενέργειας της μέχρι το τέλος του 2022, ενώ θα αποσύρει επίσης μεγάλο μέρος του στόλου δυναμικότητας καύσης άνθρακα μεταξύ 2022 και 2024.

Πρόσφατα, η χώρα δήλωσε ότι θα έχει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 – οκτώ χρόνια πριν από τα προηγούμενα σχέδια. Η έξοδος άνθρακα για τη Γερμανία θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή η χώρα σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης

Η συμφωνία του νέου συνασπισμού στη Γερμανία περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την επιταχυνόμενη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα - εάν είναι δυνατόν έως το 2030 - και την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ο IEA στην Έκθεσή του για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας - Ιανουάριος 2022.

Η εναπομείνασα πυρηνική δυναμικότητα της Γερμανίας, η οποία παρείχε περίπου το 12 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής το 2021, πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος του 2022. Η δυναμικότητα άνθρακα αναμένεται να μειωθεί από 35 GW στο τέλος του 2020 σε 30 GW το 2022 και λιγότερο από 26 GW το 2024, σημείωσε ο IEA.

Το ενεργειακό momentum

Η χρονική στιγμή της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών και της επιταχυνόμενης κατάργησης του άνθρακα συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί εν μέσω ανεπαρκούς παροχής φυσικού αερίου και άνισης παραγωγής αιολικής ενέργειας στη βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Η παραγωγή άνθρακα στη Γερμανία πρόκειται να μειωθεί το 2023 και το 2024 λόγω της απόσυρσης σταθμών παραγωγής άνθρακα και της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης