Ενέργεια

Κομισιόν: Η Ελλάδα στις 6 χώρες που αύξησαν την κατανάλωση αερίου, ενώ οι Γερμανοί αύξαναν τον άνθρακα!

Κομισιόν: Η Ελλάδα στις 6 χώρες που αύξησαν την κατανάλωση αερίου, ενώ οι Γερμανοί αύξαναν τον άνθρακα!
Κομισιόν: Αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο - Τι δείχουν τα συγκριτικά στοιχεία της ΕΕ για το γ΄τρίμηνο του 2021
Η κατακόρυφη αύξηση της εξάρτησης του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο και κατά συνέπεια η αύξηση των αναγκών της χώρας για εισαγωγή του πανάκριβου καυσίμου που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση, αναδεικνύεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η μια από τις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες κατά το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους αύξησε σε ετήσια βάση η κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο προφανώς και κατευθύνθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή.
Άλλωστε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24%, τη ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε και μάλιστα με εντυπωσιακά ποσοστά όπως στην Ολλανδία κατά 49%, στη Γαλλία κατά 46%, στην Γερμανία κατά 30%, στην Ισπανία 21% και στην Ιταλία 6%.


Ευρ.Επιτροπή: Ξεχάστε το φθηνό φυσικό αέριο


Τα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν το πόσο ευάλωτο είναι το ελληνικό ενεργειακό σύστημα στην εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση. Με δεδομένο δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει, πως οι τιμές του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα του παρελθόντος, το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι βαθύ και οι εμβαλωματικές παρεμβάσεις της παροχής επιδομάτων δεν το αντιμετωπίζουν και δεν θα μπορούν να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου.
Όπως αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση της Επιτροπής η άνοδος στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σηματοδοτεί, ότι η αγορά δεν προβλέπει γρήγορη επιστροφή στα επίπεδα τιμών των προηγούμενων ετών.
Προσθέτει δε ότι η καμπύλη των forward του ολλανδικού κόμβου TTF υποδηλώνει πως τα επίπεδα τιμών των 15-25 €/MWh δεν θα επιστρέψουν στο εγγύς μέλλον, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των λιανικών τιμών φυσικού αερίου.
Αναλυτικότερα η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε μόνο σε 6 κράτη μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία κατά 32% (0,2 bcm), στην Ελλάδα κατά 12% (0,2 bcm) στην Εσθονία κατά 5% (0,06 bcm), στη Μάλτα, κατά 4% (0,1 bcm), στην Πολωνία, κατά 3% (0,1 bcm) και στη Σουηδία, κατά 3%.
Στα υπόλοιπα 20 κράτη μέλη η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν πτωτική μειώθηκε κατά 17% και συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 17% στη Γερμανία, κατά 14% στη Γαλλία, κατά 4% στην Ισπανία και κατά 3% στην Ιταλία.

Η πορεία της ηλεκτροπραγωγής φυσικού αερίου ανά χώρα μέχρι και το γ΄τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν

energeia1.JPG


Και με άνθρακα και λιγνίτη οι Βόρειοι υποκατέστησαν το ακριβό αέριο

Ερμηνεύοντας την εξέλιξη αυτή σημειώνει ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου επηρεάστηκε από αλλαγές στα τοπικά μείγματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι στην Ολλανδία η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο αντισταθμίστηκε κυρίως από την αύξηση των ΑΠΕ και του άνθρακα. Στη Γαλλία, υπεραντισταθμίστηκε από τη χρήση πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη Γερμανία αντισταθμίστηκε από την αύξηση της χρήσης άνθρακα, λιγνίτη και πυρηνικής ενέργειας. Αυτοί όπως φαίνεται είναι και οι λόγοι που οι spot αγορές ηλεκτρισμού των βόρειων χωρών της Ευρώπης είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την ελληνική αγορά ή τις αγορές των υπολοίπων χωρών της Βαλκανικής.
Βλέπουμε πάντως, ότι οι πιο προηγμένες οικονομίες της ΕΕ δεν δίστασαν να αυξήσουν την χρήση λιγνίτη και άνθρακα, την ώρα που στην Ελλάδα έχει επικρατήσει μια πολιτική επίσπευσης της αποβολής των παραδοσιακών αυτών πηγών από το σύστημα.


Αύξηση 31% στις εισαγωγές LNG

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές LNG το τρίτο τρίμηνο του 2021 έχει ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 31% και ανήλθαν σε 0,8 bcm προερχόμενες κυρίως από τις ΗΠΑ. Η Ισπανία ήταν πρώτη εισαγωγέας στην ΕΕ με 4,9 bcm. Ακολούθησαν η Γαλλία με 3,7 bcm, η Ιταλία με 2,3 bcm, και η Πορτογαλία με 1,3 bcm.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στη Λιθουανία (81%), στην Ελλάδα (51%), την Ολλανδία (50%), την Κροατία (44%) και την Ισπανία (27%), ήρθε στη δεύτερη θέση στην Πολωνία (44%) και Πορτογαλία (25%).
Πάντως οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ μειώθηκαν και πάλι το τρίτο τρίμηνο του 2021, κατά 9% σε ετήσια βάση, φθάνοντας σε 17 bcm, αφού παρέμειναν σταθερές το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είχαν σημαντική πτώση τα προηγούμενα τρίμηνα.
Έτσι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, το μέσο ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών της ΕΕ ήταν στο 74,6%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο της δεκαετίας και ήταν περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.
Αυτή η κατάσταση των αποθηκών της ΕΕ σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 15% των ρωσικών εισαγωγών κατά το τρίτο τρίμηνο, οδήγησε άλλωστε στην έκρηξη των τιμών που βιώνουμε εν όψει της χειμερινής περιόδου.


Συγκριτική ανάλυση των τιμών χονδρικής

energy2.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης