Ενέργεια

Φορτία Sinopec και το Hellas Diana της Latsco ρίχνουν τις τιμές του φυσικού αερίου

Φορτία Sinopec και το Hellas Diana της Latsco ρίχνουν τις τιμές του φυσικού αερίου
Πολεμικές ανησυχίες πυροδότησε η συνέντευξη Biden
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου συνέχισαν την αποκλιμάκωση κατά την χθεσινή ημέρα 19/1 με πτώση στα 75 ευρώ/MWh για το κοντινότερο συμβόλαιο TTF που λήγει την 1η Φεβρουαρίου του 2022.
Στην εξέλιξη αυτή συνετέλεσαν, σύμφωνα με αναλύσεις μεγάλων αμερικανικών εταιριών του κλάδου (Tellurian), οι πληροφορίες ότι η Sinopec, o κινεζικός κολοσσός θα απελευθερώσει σημαντικά φορτία LNG cargoes με κατεύθυνση την Ευρώπη.
Παράλληλα το Hellas Diana LNG Τάνκερ πιστοποιήθηκε ότι έφτασε με σημαντικό φορτίο στο βρετανικό λιμάνι Milford Heaven, μετά από ένα δίμηνο ταξίδι και U Turn στην Χαβάη περνώντας δύο φορές το κανάλι του Παναμά. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για το πρώτο νέοτευκτο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG Carrier, που πρόσφατα προσέθεσε στον στόλο της η Latsco Shipping Limited. Το «Hellas Diana», το οποίο εντάχθηκε στο στόλο της εταιρείας την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, έχει χωρητικότητα 174.000 κ.μ. και ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries, στη Νότιο Κορέα.

Όλα αυτά βέβαια μικρή σημασία θα έχουν αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Biden που διατυπώθηκαν αργά χθες το βράδυ για εισβολή Putin στην Ουκρανία.

Οι ροές του Yamal παρέμειναν αντεστραμμένες για 30η συνεχή ημέρα με τα ερωτηματικά που να πολλαπλασιάζονται για την διαχείριση της κρίσης.
Η αλλαγή κατεύθυνσης των φορτίων προς την Ευρώπη βυθίζουν σε χαμηλά 7 μηνών τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ιαπωνίας στα 2 εκατ τόννους, τα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον περασμένο Μάϊο.

Oι τιμές του TTF  υποχώρησαν χθες 19/1 στα 75,5 e/ΜWh (-2,5%) για το κοντινότερο συμβόλαιο του Φεβρουαρίου. Από Απρίλιο μέχρι και Ιούλιο του 22 τα συμβόλαια έκλεισαν σε τιμές 62,4 - 60,4 ευρώ βελτιώνοντας τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών.
Πολλά θα κριθούν στις συνομιλίες Μπλίνκεν - Λαβρόφ που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες.

Μπάϊντεν: Ο Πούτιν θα εισβάλλει

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβλεψε σε συνέντευξη που έδωσε χθες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος,  ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή, θα οδηγούσε σε μία μαζική απάντηση, που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, πως πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, προσδιορίζοντας, ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει -- και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό, εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Μετά την συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου προστίθεται ένας ακόμα παράγοντας ανησυχίας στις οικονομίες και τις αγορές, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες αβεβαιότητας.

www.worldenergynews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης