Τελευταία Νέα

FC: Αποθήκευση ενέργειας μέσω των υδροηλεκτρικών - Το «πείραμα» των ΗΠΑ

FC: Αποθήκευση ενέργειας μέσω των υδροηλεκτρικών - Το «πείραμα» των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιες δυνατότητες για υδροηλεκτρική αποθήκευση

Για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ στο μισό εντός μιας 10ετίας σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τον στόχο της κυβέρνησης Biden, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πολύ περισσότερη ηλιακή και αιολική παραγωγή ενέργειας και πολλή φθηνή αποθήκευση ενέργειας, σύμφωνα με το fastcompany.com

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως η αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, οι σημερινές μπαταρίες είναι συνήθως αρκετά μικρές και αποθηκεύουν αρκετή ενέργεια για λίγες μόνο ώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Για να βασίζονται περισσότερο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν περισσότερη αποθήκευση κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Το ιδανικό «εργαλείο»

Ενώ οι καινοτομίες μπαταριών τραβούν πολλή προσοχή, υπάρχει μια απλή, αποδεδειγμένη τεχνική μακροπρόθεσμης αποθήκευσης που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1920. Ονομάζεται αντλούμενη αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η αντλούμενη υδροηλεκτρική αποθήκευση συχνά παραβλέπεται στις ΗΠΑ λόγω ανησυχίας για τις επιπτώσεις της υδροηλεκτρικής ενέργειας στα ποτάμια. Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν βρίσκονται καθόλου σε ποτάμια.

Ζητούμενο η ισορροπία

Για να λειτουργήσουν σωστά, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μπορούν να αντιστοιχούν την εισερχόμενη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, διαφορετικά κινδυνεύουν με ελλείψεις ή υπερφόρτωση.

Οι μπαταρίες που αναπτύσσονται σε σπίτια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα προτιμώνται για χρόνους αποθήκευσης ενέργειας έως και λίγες ώρες. Είναι ικανοί να διαχειρίζονται την άνοδο της ηλιακής ενέργειας το μεσημέρι όταν ο ήλιος είναι από πάνω και να την απελευθερώνουν όταν η ζήτηση ενέργειας κορυφώνεται τα βράδια. Η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει μεγαλύτερη και μεγαλύτερη αποθήκευση από τις μπαταρίες, και αυτό είναι απαραίτητο σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που κυριαρχείται από τον άνεμο και τον ήλιο. Είναι επίσης φθηνότερο για ολονύκτια και μακροπρόθεσμη αποθήκευση.



Η στροφή στο storage

Μικρή αντλία αποθήκευσης έχει κατασκευαστεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια επειδή δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη, αλλά αυτό αλλάζει. Το 2020, περίπου τα ¾ της νέας ισχύος που κατασκευάστηκε ήταν είτε φωτοβολταϊκά είτε αιολικά projects.

Η Αυστραλία εγκαθιστά ηλιακή και αιολική ενέργεια τρεις φορές πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ και ήδη αντιμετωπίζει την ανάγκη για μαζική αποθήκευση. Διαθέτει δύο συστήματα υπό κατασκευή που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν περισσότερη αποθήκευση ενέργειας από όλες τις μπαταρίες κοινής χρήσης στον κόσμο μαζί.

Η στροφή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συνέχεια η ηλεκτροδότηση των οχημάτων και η θέρμανση μπορεί να εξαλείψουν τις περισσότερες ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιες δυνατότητες για υδροηλεκτρική αποθήκευση με αντλία εκτός ποταμού για να συμβεί αυτό, και θα το χρειαστούν καθώς επεκτείνονται η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης