Ενέργεια

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν κονδύλι 657 εκ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης του EuroAsia Interconnector

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν κονδύλι 657 εκ. ευρώ για την  ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης του EuroAsia Interconnector
Kadri Simson: Η διασύνδεση του EuroAsia,  θα βάλει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα τη συνδέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη
Στον EuroAsia interconnector θα διαθετεί η «μερίδα του λέοντος» της χρηματοδότησης ύψους 1,037 δισ. ευρώ που ενέκρινε η Κομισιόν για την ενίσχυση πέντε διασυνοριακών ενεργειακών έργων υποδομής στο πλαίσιο της προγράμματος « Connecting Europe Facility» (CEF) για διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.

Το CEF θα παράσχει οικονομική υποστήριξη για την κατασκευή τεσσάρων έργων και μιας μελέτης. Το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης θα διατεθεί στο έργο διασύνδεσης EuroAsia (657 εκατ. ευρώ) για την υποστήριξη της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και του ευρωπαϊκού δικτύου.

Σε δηλώσεις της η Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας, ανέφερε ότι « Οι τελευταίοι μήνες μάς υπενθύμισαν ξανά πόσο κρίσιμη είναι μια καλά ενοποιημένη αγορά ενέργειας της ΕΕ για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής ενέργειας και ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Αν και έχουμε σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο την τελευταία δεκαετία με την καλύτερη σύνδεση της αγοράς μας, μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη διασύνδεση του EuroAsia, που θα βάλει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα τη συνδέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα καλά ολοκληρωμένα δίκτυα ενεργειακής υποδομής είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς διευκολύνουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και συμβάλλουν στον έλεγχο των τιμών της ενέργειας. Ως εκ τούτου, η κατανομή των κεφαλαίων του CEF υποστηρίζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η σημερινή συμφωνία χορηγεί οικονομική βοήθεια για την κατασκευή 3 έργων για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και ένα για την αποθήκευση αερίου, καθώς και για την υποστήριξη μιας μελέτης για τη μεταφορά CO2:

EuroAsia interconnector (657 εκατ. ευρώ)

Το έργο συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς Κύπρου και Ελλάδας, επιτρέποντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις και τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3000 μέτρων θα σημειώσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για έργο αυτού του είδους. Η επένδυση αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου EuroAsia. Η επιχορήγηση του CEF έρχεται επιπλέον της επιχορήγησης 100 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Baltic Synchronisation Project Φάση II (170 εκατ. ευρώ)

Η δεύτερη φάση του έργου της Βαλτικής περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την ενίσχυση του δικτύου στην Πολωνία και την αναβάθμιση της υποδομής μεταφοράς στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία - υποστηρίζοντας έτσι την ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλτικών χωρών με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα. Το έργο Baltic Synchronization έλαβε επίσης χρηματοδότηση στο πλαίσιο προηγούμενων προσκλήσεων CEF που οδήγησε σε συνολική υποστήριξη CEF άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας την πολιτική σημασία αυτού του έργου.

Aurora line (127 εκατ. ευρώ)

Η χρηματοδότηση του CEF θα υποστηρίξει την ανάπτυξη τρίτης γραμμής μεταφοράς μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η ενοποίηση της χερσαίας και υπεράκτιας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Chiren expansion (78 εκατ. ευρώ)

Αυτό το έργο καλύπτει την αύξηση της χωρητικότητας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και για τη μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου. Υποστηρίζει επίσης τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην περιοχή, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Northern Lights Phase II (4 εκατομμύρια ευρώ)

Αυτή η μελέτη εξετάζει την επέκταση της χωρητικότητας μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης CO2 στη Νορβηγία, ανοιχτή σε βιομηχανικά clusters από όλη την ΕΕ, με στόχο να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση.

Η απόφαση της Επιτροπής

Η τελική, επίσημη απόφαση της Επιτροπής για τις επιχορηγήσεις CEF αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης