Ενέργεια

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο – Πάνω από τα 90 δολ. το Brent

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο – Πάνω από τα 90 δολ. το Brent

Εντείνονται οι ανησυχίες για την προσφορά

 

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε υψηλό επτά ετών την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες για την προσφορά.

Περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,79%, στα 90,92 δολ. το βαρέλι έχοντας φθάσει τα 91,41 δολ. νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 1,548%, στα 88,01 δολάρια το βαρέλι. Το WTI έφτασε επίσης σε νέο υψηλό επταετίας στα 88,76 $ νωρίτερα στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τόσο το Brent όσο και το WTI καταγράφουν κέρδη για έξι εβδομάδες το μεγαλύτερο σερί από τον Οκτώβριο.
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποστηρίζονται από ανησυχίες ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομόλογός του στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης καθώς και της Ουκρανίας εν μέσω της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε από τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας.
«Το premium κινδύνου για την τιμή του πετρελαίου είναι πλέον πιθανό να είναι σχεδόν $10/βαρέλι», δήλωσε ο αναλυτής commodities της Commerzbank Carsten Fritsch.

Συνάντηση του ΟΠΕΚ

Η αγορά επικεντρώνεται στη συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστούς ως OPEC+. Η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επιμείνει σε μια προγραμματισμένη άνοδο του στόχου της παραγωγής πετρελαίου για τον Μάρτιο, ανέφεραν στο Reuters αρκετές πηγές του ΟΠΕΚ+.
Από την πλευρά της ζήτησης, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, θα μπορούσαν να ανακάμψουν έως και 7% φέτος, δήλωσαν αναλυτές και αξιωματούχοι πετρελαϊκών εταιρειών.
Η σουηδική τράπεζα SEB αύξησε την πρόβλεψή της για το αργό Brent την Παρασκευή στα 85 δολάρια το βαρέλι για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένη κατά 10 και 5 δολάρια αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης