Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 70% της αύξησης η επιδότηση Φεβρουαρίου για μέση τιμή 230e/ MWh - Ποιοί την δικαιούνται

Στο 70% της αύξησης η επιδότηση Φεβρουαρίου για μέση τιμή 230e/ MWh - Ποιοί την δικαιούνται
Οι επιστολές Σκρέκα στον ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στην πλατφόρμα IRIS

Το πράσινο φως προς τους προμηθευτές να εντάξουν στους λογαριασμούς ρεύματος τα επιδόματα Ιανουαρίου έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από σχετική επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.
Την ίδια ώρα τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε στενή συνεργασία προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται με ένταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά ανέρχεται σε 248,88 ευρώ/MWh με μικρή άνοδο μόλις 0,7%, ενώ ο μέσος όρος της τιμής για τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 230 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση του Φεβρουαρίου θα απορροφά για όλα τα νοικοκυριά και τις κύριες κατοικίες περίπου το 70% της αύξησης του κόστους ηλεκτρισμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Σκρέκας στην τηλεόραση του Αντ1. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο ίδιος μηχανισμός και για τις επιχειρήσεις, με σκοπό την κάλυψη του 50% της αύξησης του κόστους μέσω της επιδότησης. Το ακριβές ύψος της επιδότησης, δεν αναφέρθηκε, με τον υπουργό να δηλώνει ότι μόλις κλείσει ο μήνας και υπολογιστεί η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τότε θα διαμορφωθεί και το τελικό ύψος της επιδότησης.
‘Όπως τόνισε κάθε μήνα θα αξιολογούνται οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού και αντίστοιχα θα διαμορφώνεται η επιδότηση.
Την επέκταση των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο αλλά και τους επόμενους μήνες, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ποιοί δικαιούνται την επιδότηση

Με την επιστολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ, με ημερομηνία 24/1/22, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Σκρέκας απέστειλε στον Διαχειριστή τα αρχεία που διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για τις παροχές ρεύματος που αφορούν στην κύρια κατοικία, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Στην επιστολή ο υπουργός ζητεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να εξαιρεθούν οι αριθμοί παροχής που δεν αφορούν σε παροχές οικιακής χρήσης και να αποσταλούν οι αριθμοί παροχής που δικαιούνται το επίδομα, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση και τον νόμο, σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ποιος προμηθευτής εκπροσωπεί ή εκπροσωπούσε τον κάθε αριθμό παροχής από 1/1/22. Επίσης, σημειώνεται ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι δικαιούχοι ΚΟΤ (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο) και οι δικαιούχοι ΤΥΑ ανεξαρτήτως χρήσης της παροχής.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλε άλλη επιστολή σε όλους τους προμηθευτές, στην οποία ενημερώνει ότι στην πλατφόρμα IRIS έχει αναρτηθεί αρχείο με λίστα των παροχών της κύριας κατοικίας φυσικών προσώπων (οι οποίες είναι δηλωμένες ως παροχές οικιακής χρήσης), τις οποίες οι πάροχοι εκπροσωπούν ή εκπροσωπούσαν από 01.01.2022. (με ημερομηνία άντλησης των σχετικών δεδομένων την 24.01.2022) και αποτελούν τους δυνητικούς δικαιούχους επιδότησης. Διευκρινίζει επίσης ότι όλοι οι δικαιούχοι ΚΟΤ και ΤΥΑ είναι και δικαιούχοι της επιδότησης, ανεξαρτήτως χρήσης της παροχής.
Το κόστος της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου μαζί με το επίδομα θέρμανσης, ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ για το πεντάμηνο Σεπτεμβρίου 2021 Ιανουαρίου 2022 καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης