Τελευταία Νέα

Υπεράκτια Αιολικά: Κανονισμός από την ΕΕ για εναρμόνιση των περιβαλλοντικών μελετών - Οι στόχοι για επιτάχυνση των επενδύσεων

Υπεράκτια Αιολικά: Κανονισμός από την ΕΕ για εναρμόνιση των περιβαλλοντικών μελετών - Οι στόχοι για επιτάχυνση των επενδύσεων
Η νέα ευρωπαϊκή ιδέα για τα θαλάσσια αιολικά- σύμφωνα με την εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- είναι να θεσπιστεί ένας κανονισμός σε επίπεδο ΕΕ για τη χορήγηση των αδειών

Ενιαίες διαδικασίες για την ταχύτερη ενσωμάτωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ εξετάζει η Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι σε φάση ολοκλήρωσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι οι προβλέψεις για τα υπεράκτια αιολικά θα ενταχθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του πρώτου εξαμήνου τους έτους.
Το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου για την περαιτέρω σύντμηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ, δεν αναμένεται πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου- παρότι έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Το καθεστώς για τα θαλάσσια αιολικά και τις αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο νομοσχέδιο, για το οποίο ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί σε δημόσιο διαβούλευση εντός του τρέχοντος τριμήνου, όπως και το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Στόχος του νέου πλαισίου είναι να επιτύχει ως το 2030 την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών ισχύος 2 GW και την ανάπτυξη αποθηκών ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5 - 2 GW.

Απλούστευση μελετών

Η νέα ευρωπαϊκή ιδέα για τα θαλάσσια αιολικά- σύμφωνα με την εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- είναι να θεσπιστεί ένας κανονισμός σε επίπεδο ΕΕ για τη χορήγηση των αδειών, ο οποίος θα απλουστεύει τη διενέργεια εκτίμησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα εναρμονίζει τις εθνικές προσεγγίσεις.
Τη θέση αυτή υποστηρίζει η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας,του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την οποία εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής Morten Petersen στην έκθεση, που αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση.

Επιβάλλεται ο πολλαπλασιασμός στα Υπεράκτια

Η ανάπτυξη ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού από offshore ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 60 GW ως το 2030, δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να εξασφαλίσει καθαρή, φθηνή και σταθερή πηγή ενέργειας που θα αποτελέσει θεμέλιο για την πράσινη μετάβαση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής.
H τρέχουσα απόδοση των εγκαταστάσεων υπεράκτιων ΑΠΕ στην ΕΕ κινείται περίπου στα 2 GW ετησίως. Για να επιτευχθεί ισχύς τουλάχιστον 300 GW έως το 2050, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι αυτές οι επενδύσεις στα δίκτυα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αναθεώρηση του κανονισμού ΔΕΔ-Ε (ΤΕΝ-Ε για τα διευρωπαϊκά δίκτυα) κατά τρόπο που να διευκολύνει την απαραίτητη σύζευξη τομέων, την ενσωμάτωση των υπεράκτιων αιολικών στην παραγωγή και την ανάπτυξη ανανεώσιμου υδρογόνου, των τεχνολογιών μετατροπής ισχύος και των δυνατοτήτων αποθήκευσης και τηλεθέρμανσης. Η διασυνοριακή ενσωμάτωση των υπεράκτιων ΑΠΕ στην τηλεθέρμανση θεωρείται πολλά υποσχόμενη όσον αφορά στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για τις ανάγκες θέρμανσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης